Assalamualaikum dan selamat pagi
Coklat lagi? hehe..jangan jemu ya...minggu ni tengah terasa nak makan coklat je...yang coklat tu memang menarik dan hati umi serta anak2 sentiasa tertarik....macam lagu apa ya, yang bunyi macam ni...."Coklat kau memang menarik..ku tertarik....memang deboom"...hehe entah betul ke tak liriknya macam tu kan?
Hari ini umi nak kongsikan salah satu dari 500 resepi biskut dari buku 500 biskut hasil nukilan Philippa Vanstone yang telah diterjemahkan keluaran Marshall Cavendish Cuisine... rasa seronok dan teruja melihat gambar2 biskut di dalam buku tersebut...bila tengok biskut ni nama biskut kenyal coklat, dalam hati berbisik...kena cuba ni...balik kerja, umi pun mulakan operasi...tak sabar nak tunggu biskut tu sejuk...bila biskut dah sejuk, dengan lafaz bismillah...Subhanallah, sedapnya..kenyal dan yang utama rasa coklatnya...nikmat Allah beri...
Jom Cuba : Biskut Kenyal Coklat
Apa yang diperlukan?
175 gram coklat gelap - dicincang50 gram mentega tanpa garam
50 gram tepung serbaguna
1/4 sudu teh serbuk penaik
Secubit garam
2 biji telur
250 gram gula kastor
1 sudu teh esen vanila
115 gram coklat biasa - dicincang
Jom Cuba!
- Panaskan ketuhar terlebih dahulu pada suhu 180 darjah. Alaskan dua keping dulang pembakar dengan kertas minyak.
- Cairkan coklat gelap dan mentega. Biarkan sejuk sedikit, ketepikan.
- Ayak tepung, serbuk penaik dan garam.
- Di dalam berasingan, pukul telur, gula dan esen vanila sehingga pekat da putih.
- Masukkan coklat cair ke dlaam campuran telur, diikuti tepung dan ketulan coklat.
- Sudukan adunan mengunakan sudu ke atas dulang pembakar dan bakar 8 hingga 10 minit atau sehingga masak.
- Keluarkan dan letak atas rak. Sejukkan.
- Apabila sejuk sepenuhnya,masukkan ke dalam bekas kedap udara. Biskut ini tahan selama 2 hingga 3 hari.
2 comments:
as-salam SITI
I like the savory ones!!!! Yum yummm..
Waalaikumsalam abg ady,
siti pun suka..siti bagi opis mate...dia kata macam makan cookies di subway...dia suka, siti lagi suka
Post a Comment