Tuesday, October 16, 2012

Biskut Kenyal Coklat

Assalamualaikum dan selamat pagi

 Coklat lagi? hehe..jangan jemu ya...minggu ni tengah terasa nak makan coklat je...yang coklat tu memang menarik dan hati umi serta anak2 sentiasa tertarik....macam lagu apa ya, yang bunyi macam ni...."Coklat kau memang menarik..ku tertarik....memang deboom"...hehe entah betul ke tak liriknya macam tu kan?
Hari ini umi nak kongsikan salah satu dari 500 resepi biskut dari buku 500 biskut hasil nukilan Philippa Vanstone yang telah diterjemahkan keluaran Marshall Cavendish Cuisine... rasa seronok dan teruja melihat gambar2 biskut di dalam buku tersebut...bila tengok biskut ni nama biskut kenyal coklat, dalam hati berbisik...kena cuba ni...balik kerja, umi pun mulakan operasi...tak sabar nak tunggu biskut tu sejuk...bila biskut dah sejuk, dengan lafaz bismillah...Subhanallah, sedapnya..kenyal dan yang utama rasa coklatnya...nikmat Allah beri...
ok la umi tak nak rasa sorang2...meh la tengok resepi biskut kenyal yang mudah ni...

Jom Cuba : Biskut Kenyal Coklat

Apa yang diperlukan?
175 gram coklat gelap - dicincang
50 gram mentega tanpa garam
50 gram tepung serbaguna
1/4 sudu teh serbuk penaik
Secubit garam
2 biji telur
250 gram gula kastor
1 sudu teh esen vanila
115 gram coklat biasa - dicincang

Jom Cuba!
  1. Panaskan ketuhar terlebih dahulu pada suhu 180 darjah. Alaskan dua keping dulang pembakar dengan kertas minyak.
  2. Cairkan coklat gelap dan mentega. Biarkan sejuk sedikit, ketepikan.
  3. Ayak tepung, serbuk penaik dan garam.
  4. Di dalam berasingan, pukul telur, gula dan esen vanila sehingga pekat da putih.
  5. Masukkan coklat cair ke dlaam campuran telur, diikuti tepung dan ketulan coklat.
  6. Sudukan adunan mengunakan sudu ke atas dulang pembakar dan bakar 8 hingga 10 minit atau sehingga masak.
  7. Keluarkan dan letak atas rak. Sejukkan.
  8. Apabila sejuk sepenuhnya,masukkan ke dalam bekas kedap udara. Biskut ini tahan selama 2 hingga 3 hari.

Related Posts:

  • Cornflakes Chocolate Chip Cookies Assalamualaikum dan selamat pagi Apa khabar semua pengunjung umi's cup cake...mohon ampun sebab lama tak update blog...di landa sifat tak elok iaitu malas disamping banyak kerja yang perlu di utamakan dahulu...bukan blog … Read More
  • Snowy Chocolate Corn Flakes... Love 2 cook Assalamualaikum dan selamat pagi Al kisah bila suami umi tak ada ni...dan bila tinggal dengan anak2 je...mood masak pun yang ringkas2 je...dan yang penting sedap, hehe...terukkan umi ni.. sebenarnya umi buat snek ni un… Read More
  • Biskut Badam Delight & Salam Ukhwah ELCAssalamaualaikum dan selamat pagi Apa khabar semua rakan serta sahabat2 umi...maaf sebab mengambil masa yang lama bila bercuti..lebih2 lagi cuti raya...hehe.. sebenarnya malas nak update..baca hari2 tapi nak ambil mood untuk… Read More
  • Puding Coklat Penambat Hati  Assalamualaikum dan selamat tengahari Mohon ampun kalau sampai kena sengetkan kepala...maklum la pro sangat masukkan gambar...inilah jadinya kan? hehe...dah makan tengahari? kalau sudah, mesti dah k… Read More
  • Brownies Lapis Cheese Kukus  Assalamualaikum dan selamat petang Apa khabar semua... ish umi ni bila cuti memang mood menulis blog agak kelaut la pulak....rasa nak buka laptop memang malas..lebih2 lagi kena berebu… Read More

2 comments:

ady said...

as-salam SITI
I like the savory ones!!!! Yum yummm..

umi's cup cake said...

Waalaikumsalam abg ady,
siti pun suka..siti bagi opis mate...dia kata macam makan cookies di subway...dia suka, siti lagi suka

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive