Monday, September 3, 2012

Biskut Badam Delight & Salam Ukhwah ELC

Assalamaualaikum dan selamat pagi

Apa khabar semua rakan serta sahabat2 umi...maaf sebab mengambil masa yang lama bila bercuti..lebih2 lagi cuti raya...hehe.. sebenarnya malas nak update..baca hari2 tapi nak ambil mood untuk menulis ada sedikit kekangan...kekangan apa tu?...biar la rahsia ya..hehe


Tentu ramai yang telah buat rumah terbuka...penuh sungguh jadual, itu belum masuk kenduri kendara yang diadakan sempena bulan syawal yang mulia...Kepada yang mendirikan ruamhtangga, Selamat Pengantin Baru diucapkan dan kepada yang menyambut ulangtahun, tak kira ulangtahun kelahiran atau perkahwinan.... Semoga sentiasa dirahmati Allah...

Yang paling seronok sekali, umi dapat menjalinkan ukhwah lebih dari alam maya ni dengan seorang blogger yang bukan sahaja pandai masak tapi seorang jurutera...umi dapat panggilan telefon dari beliau masa sebelum raya ari tu...dengan perasaan terkejut dan teruja bila dapat bercakap dalam talian...terima kasih kerana sudi menjalinkan ukhwah...beliau adalah pemilik blog Engineers love cooking yang dah masuk dalam petitchef.com.



Ok la untuk pemanas blog, umi nak kongsikan resepi biskut raya yang umi dah cuba tapi tak masuk dalam blog ini iaitu biskut badam delight oleh kak ct delima... biskut ini kegemaran nazirah dan sekali makan sampai 5 ketul...sedap sungguh...jom kita semak resepinya dari kak ct delima..terima kasih ya kak ct dan mohon share...

Jom Cuba : Biskut Badam Delight

Apa yang diperlukan?
  • 250 gram mentega
  • 85 gram gula aising
  • 100 gram tepung jagung
  • 250 gram tepung gandum
  • 30 gram tepung beras
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 50 gram badam cincang
  • cawan kertas secukupnya

Untuk hiasan : 
  • Coklat masakan secukupnya - umi guna coklat putih
  • Coklat urai secukupnya - umi guna yang warna warni

Jom Cuba!
  1. Putar mentega dan gula aising hingga kembang. 
  2. Kemudian masukkan kuning telur bersama esen vanilla, badam cincang serta tepung. Gaul adunan hingga rata. 
  3. Bulat2kan sebesar biji guli dan bakar pada suhu 170 darjah celcus selama 20 minit atau sehingga masak. 
  4. Sejukkan dan masukkan dalam cawan kertas. 
  5. Hiaskan dengan coklay masakan dan taburkan coklat urai diatasnya.

Related Posts:

  • Cornflakes Chocolate Chip Cookies Assalamualaikum dan selamat pagi Apa khabar semua pengunjung umi's cup cake...mohon ampun sebab lama tak update blog...di landa sifat tak elok iaitu malas disamping banyak kerja yang perlu di utamakan dahulu...bukan blog … Read More
  • Biskut Badam Delight & Salam Ukhwah ELCAssalamaualaikum dan selamat pagi Apa khabar semua rakan serta sahabat2 umi...maaf sebab mengambil masa yang lama bila bercuti..lebih2 lagi cuti raya...hehe.. sebenarnya malas nak update..baca hari2 tapi nak ambil mood untuk… Read More
  • Pop Cake ....sedapnya  Assalamualaikum dan selamat pagi Coklat lagi...jangan jemu pulak ya...hari ni umi nak kongsi resepi pop cake...first time umi buat...dah lama 'mengidam' nak buat pop cake ni...hasilnya sedap cuma rupanya je kurang… Read More
  • Puding Coklat Penambat Hati  Assalamualaikum dan selamat tengahari Mohon ampun kalau sampai kena sengetkan kepala...maklum la pro sangat masukkan gambar...inilah jadinya kan? hehe...dah makan tengahari? kalau sudah, mesti dah k… Read More
  • Brownies Lapis Cheese Kukus  Assalamualaikum dan selamat petang Apa khabar semua... ish umi ni bila cuti memang mood menulis blog agak kelaut la pulak....rasa nak buka laptop memang malas..lebih2 lagi kena berebu… Read More

0 comments:

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive