Monday, September 3, 2012

Biskut Badam Delight & Salam Ukhwah ELC

Assalamaualaikum dan selamat pagi

Apa khabar semua rakan serta sahabat2 umi...maaf sebab mengambil masa yang lama bila bercuti..lebih2 lagi cuti raya...hehe.. sebenarnya malas nak update..baca hari2 tapi nak ambil mood untuk menulis ada sedikit kekangan...kekangan apa tu?...biar la rahsia ya..hehe


Tentu ramai yang telah buat rumah terbuka...penuh sungguh jadual, itu belum masuk kenduri kendara yang diadakan sempena bulan syawal yang mulia...Kepada yang mendirikan ruamhtangga, Selamat Pengantin Baru diucapkan dan kepada yang menyambut ulangtahun, tak kira ulangtahun kelahiran atau perkahwinan.... Semoga sentiasa dirahmati Allah...

Yang paling seronok sekali, umi dapat menjalinkan ukhwah lebih dari alam maya ni dengan seorang blogger yang bukan sahaja pandai masak tapi seorang jurutera...umi dapat panggilan telefon dari beliau masa sebelum raya ari tu...dengan perasaan terkejut dan teruja bila dapat bercakap dalam talian...terima kasih kerana sudi menjalinkan ukhwah...beliau adalah pemilik blog Engineers love cooking yang dah masuk dalam petitchef.com.



Ok la untuk pemanas blog, umi nak kongsikan resepi biskut raya yang umi dah cuba tapi tak masuk dalam blog ini iaitu biskut badam delight oleh kak ct delima... biskut ini kegemaran nazirah dan sekali makan sampai 5 ketul...sedap sungguh...jom kita semak resepinya dari kak ct delima..terima kasih ya kak ct dan mohon share...

Jom Cuba : Biskut Badam Delight

Apa yang diperlukan?
  • 250 gram mentega
  • 85 gram gula aising
  • 100 gram tepung jagung
  • 250 gram tepung gandum
  • 30 gram tepung beras
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 50 gram badam cincang
  • cawan kertas secukupnya

Untuk hiasan : 
  • Coklat masakan secukupnya - umi guna coklat putih
  • Coklat urai secukupnya - umi guna yang warna warni

Jom Cuba!
  1. Putar mentega dan gula aising hingga kembang. 
  2. Kemudian masukkan kuning telur bersama esen vanilla, badam cincang serta tepung. Gaul adunan hingga rata. 
  3. Bulat2kan sebesar biji guli dan bakar pada suhu 170 darjah celcus selama 20 minit atau sehingga masak. 
  4. Sejukkan dan masukkan dalam cawan kertas. 
  5. Hiaskan dengan coklay masakan dan taburkan coklat urai diatasnya.

Related Posts:

  • Biskut Masin Cheese Lapis Assalamualaikum dan selamat petang Hari ini sudah hari yang ke 25, pesawat MH370 hilang... hati meruntum untuk mengetahui apa sebenarnya berlaku..bukan mudah untuk ahli keluarga serta sanak saudara menghadapi.. selur… Read More
  • Kek Coklat Moist Anis Assalamualaikum dan salam sejahtera Dah lama tak buat kek coklat..kebetulan ada jiran yang order..jadi umi pun buat guna resepi kek coklat lembap yang glamur tu dari Anis..siapa tak kenal anis choco… Read More
  • Kek Coklat Simple Tanpa Telur Assalamualaikum dan selamat petang Pejam celik..pejam celik...dah sampai hari Jumaat...bila hari Jumaat je, mesti mood happy sebab esok cuti..hehe..macam budak2 kan...cakap pasal budak2... resepi hari ini mesti budak2 suka… Read More
  • Tempahan Kek Cawan Coklat Moist Ana Muslim untuk Tabika I Kids Assalamualaikum dan selamat tengahari Alhamdulillah...selesai sudah menyiapkan 80 biji kek cawan coklat moist untuk sambutan Maulidur Rasul kanak2 di Tabika I Kids di Taman Seri Gombak... umi cuma menggunakan edible image… Read More
  • Simple Brownies Kak Fida Assalamualaikum dan Selamat petang '' Wahai bumi telanlah airmu dan wahai langit berhentilah drpd curahan hujanmu" (Surah Hud: 44)  Pagi ini umi dapat perkhabaran rakan2 di Dungun, rumah mereka pula banjir.. walaupu… Read More

0 comments:

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive