Monday, September 3, 2012

Biskut Badam Delight & Salam Ukhwah ELC

Assalamaualaikum dan selamat pagi

Apa khabar semua rakan serta sahabat2 umi...maaf sebab mengambil masa yang lama bila bercuti..lebih2 lagi cuti raya...hehe.. sebenarnya malas nak update..baca hari2 tapi nak ambil mood untuk menulis ada sedikit kekangan...kekangan apa tu?...biar la rahsia ya..hehe


Tentu ramai yang telah buat rumah terbuka...penuh sungguh jadual, itu belum masuk kenduri kendara yang diadakan sempena bulan syawal yang mulia...Kepada yang mendirikan ruamhtangga, Selamat Pengantin Baru diucapkan dan kepada yang menyambut ulangtahun, tak kira ulangtahun kelahiran atau perkahwinan.... Semoga sentiasa dirahmati Allah...

Yang paling seronok sekali, umi dapat menjalinkan ukhwah lebih dari alam maya ni dengan seorang blogger yang bukan sahaja pandai masak tapi seorang jurutera...umi dapat panggilan telefon dari beliau masa sebelum raya ari tu...dengan perasaan terkejut dan teruja bila dapat bercakap dalam talian...terima kasih kerana sudi menjalinkan ukhwah...beliau adalah pemilik blog Engineers love cooking yang dah masuk dalam petitchef.com.



Ok la untuk pemanas blog, umi nak kongsikan resepi biskut raya yang umi dah cuba tapi tak masuk dalam blog ini iaitu biskut badam delight oleh kak ct delima... biskut ini kegemaran nazirah dan sekali makan sampai 5 ketul...sedap sungguh...jom kita semak resepinya dari kak ct delima..terima kasih ya kak ct dan mohon share...

Jom Cuba : Biskut Badam Delight

Apa yang diperlukan?
  • 250 gram mentega
  • 85 gram gula aising
  • 100 gram tepung jagung
  • 250 gram tepung gandum
  • 30 gram tepung beras
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 50 gram badam cincang
  • cawan kertas secukupnya

Untuk hiasan : 
  • Coklat masakan secukupnya - umi guna coklat putih
  • Coklat urai secukupnya - umi guna yang warna warni

Jom Cuba!
  1. Putar mentega dan gula aising hingga kembang. 
  2. Kemudian masukkan kuning telur bersama esen vanilla, badam cincang serta tepung. Gaul adunan hingga rata. 
  3. Bulat2kan sebesar biji guli dan bakar pada suhu 170 darjah celcus selama 20 minit atau sehingga masak. 
  4. Sejukkan dan masukkan dalam cawan kertas. 
  5. Hiaskan dengan coklay masakan dan taburkan coklat urai diatasnya.

Related Posts:

  • Coklat Oreo Upin & Ipin  Assalamualaikum dan selamat pagi Pagi2 dah tayang coklat kan...buat rosak gigi anak2 je...jadi pesan penaja, sila gosok gigi setelah selesai makan coklat...hehe Dah lama nak buat coklat oreo ni tapi asyik tertangg… Read More
  • Oreo CupcakeAssalamualaikum dan salam sejahteraApa khabar? Pasti ramai lagi yang masih bercuti, terutama yang ada anak2 yang bercuti selama seminggu kan? masa yang ada di manfaatkan bersama keluarga...bagi ibu2 pula, masa ini la pelbagai… Read More
  • Bubur Kacang Durian - Resepi WarisanAssalamualaikum dan selamat pagiPagi2 lagi umi dah tunjukkan bubur kacang hijau..sebenarnya dah lama buat cuma tak masukkan dalam post je..umi buat banyak sikit sebab makan banyak versi, maklum la peminat durian...umi makan p… Read More
  • Chocolate chip cookies Nadia Myresepi.comAssalamualaikum dan salam sejahteraBanyak tak chocolate cookies yang umi buat kan? hehe..jangan tertipu ye..yang umi buat cuma gambar cookies yang ditengah tu je..yang lain dari yahoo image...saje supaya tak la orang jemu ten… Read More
  • CHOCOLATE CHIPS BROWNIESAssalamualaikum dan selamat pagipagi2 umi dah tunjuk brownies... macam mana la berat badan nak turun...makin di pam2 lagi ada la kan kalau breakfast pun brownies dan susu...sebenarnya nak cerita mixer umi patah (ganaz benor k… Read More

0 comments:

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive