Thursday, July 12, 2012

Bubur Kacang Durian & Biskut Cheese

 Assalamualaikum dan selamat tengahari
Apa khabar? Semoga sihat dan dalam lindungan Allah...Dah sarapan? Umi baru je makan bubur kacang durian...al maklum la bila musim durian, ini salah satu menu yang umi suka buat...makan suam2 dengan biskut cheese yang lemak2 masin...sedap je masuk ke tekak ni...
Pastu bila ada lebih, umi buat jadi aiskrim malaysia versi kacang hijau...musim panas ni, sejuk tekak...tapi kena la buang biji duriannya dulu ya..tak muat masuk dalam plastik aiskrim tu nanti...sedap tau...ok la umi kesuntukan masa nak tulis panjang2...umi tepekkan resepi Blog Dapur Tanpa Sempadan yang umi selalu guna untuk baut bubur kacang durian ni...selamat mancuba...
Jom Cuba : Bubur Kcang Durian
 
Apa yang diperlukan?
2 cawan kacang hijau, cuci dan rendam 4 - 5 jam (kalau guna pressure cooker tak perlu rendam)
1/2 ketul gula melaka, potong kecil*
3/4 cawan gula pasir*
2 cawan air*(*disatukan dan masak hingga larut, tapis)
1 helai daun pandan, disimpul
1 biji durian, ambil isinya
1/2 camca teh garam
Gula (jika kurang manis)
Air jika perlu
Jom Cuba!
  1. Rebus kacang hijau hingga empuk dan kembang. Masukkan air gula dan daun pandan. Masak hingga mendidih. Tuang santan dan kacau rata. Tambah durian dan biar mendidih. Masukkan garam dan jika kurang manis tambah sedikit lagi gula. Dan jika suka bubur kacang cair, tambah air secukupnya. Masak sekejap.
  2. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama roti atau biskut tawar. Sedap juga dimakan sejuk. Kalau tak habis, boleh dijadikan aiskrim malaysia.
CATATAN MAT GEBU :- Kalau anda gunakan pressure cooker atau periuk tekanan, masa yang diambil untuk merebus kacang hijau sekitar 6 - 7 minit dan tak perlu direndam dahulu.

Related Posts:

  • Puding Roti Laici BerkismisAssalamualaikum dan selamat tengahariBersua di hari Jumaat yang penuh barakah ini...Jemput la ambil puding roti yang nazirah buat ni..nazirah buat untuk 'mama'nya...(pengasuh) yang minta umi buatkan puding roti...katanya teri… Read More
  • Puding Laici Dangdut Chef HanielizaAssalamualaikum dan salam sejahteraPagi2 umi dah tunjuk puding...takkan umi makan puding untuk sarapan, ya tak? puding ini umi buat untuk minum petang semalam...sejap makan sejuk2...tapi puding ni agak manis...lain kali umi n… Read More
  • Kek Pisang Tanpa Telur 'Kak liza - Intai dapur'Assalamualaikum dan selamat pagiSemoga semuanya ceria di pagi Isnin yang selalunya membawa kepada 'blues'...mari kita 'merah2' kan hari kita...jangan 'biru' sangat...mesti kebanyakan yang duduk di KL ni malas rasanya nak ke t… Read More
  • Poached PearsAssalamualaikum dan selamat pagiAlhamdulillah, dapat juga bertemu di minggu baru...dan pagi yang indah ini umi nak cerita menu baru la bagi umi sekeluarga yang telah diperkenalkan oleh kak Shahriah Abdullah di blog beliau dan… Read More
  • Raspberry Ripple Cheesecake Ice CreamAssalamualaikum dan selamat tengahariBertemu kembali di minggu baru, pemulaan hari minggu iaitu hari Isnin..diharapkan semuanya lebih bersemangat dan sentiasa bersemangat baru setiap minggu...hari ini juga seorang sahabat umi… Read More

5 comments:

ady said...

as-salam siti
sedapnye kalau petang2 mcm ni dapat mkn semangkuk bubur durian tu..

umi's cup cake said...

Salam Abg Ady,
sedap tau..

zila norazila said...

salam umi sygg..wahhh tepi2 tu siap ada biskut..he hehe dah lama x mkn biskut tue..bubur pun sedap la..nk join sklai nie:)

umi's cup cake said...

Salam zila syg,
jom join umi...kita makan sampai puas...hehezila

5689 said...

zzzzz2018.8.14
oakley sunglasses wholesale
pandora jewelry
coach outlet online
adidas nmd runner
ugg boots on sale 70% off
ultra boost
ugg boots uk
kate spade outlet online
ray ban sunglasses
jordans

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive