Monday, July 4, 2011

Sup Ikan Chef Hanieliza


Kesian kan ikan merah ni...muncung mulut sebab umi masak sup...tak pe lah..jangan mulut umi yang muncung sudah la...yang pastinya umi tak muncung sebab sup ikan versi chef hanieliza ni ...resepi dari buku 1 hari 1 resepi yang pernah umi ceritakan sebelum ini di sini....menyelerakan...umi sakit tekak makan sup ni suam2....memang kena dengan selera....cuma umi tambah sikit bahan untuk sup ni...tambah kentang dan cendawan tiram sikit, malas punya pasal la ni...senang masak satu lauk je sebab suami umi out-station...hehehe, tu yang malas tu...ikan merah ni masak kari pun sedap tapi dek kerana nak melayan tekak yang perit ni..sup la paling sesuai...tak yah celoteh banyak eh...umi sakit tekak ni...jom layan resepi....

Jom Cuba : Sup Ikan Chef Hanieliza

Apa yang diperlukan?

  • 1 ekor ikan merah (Saiz sederhana besar)
  • 1 bungkus sup bunjut
  • 3 cawan air
  • 1 sudu teh lada hitam (ditumbuk)
  • 2 tangkai daun sup
  • 2 tangkai daun bawang
  • garam secukup rasa
  • 1 sudu makan minyak masak
  • 2 biji kentang - dipotong baji(umi tambah)
  • 50 gram cendawan tiram(umi tambah)
  • 3 biji bawang merah - dihiris
  • 1 ulas bawang putih - dihiris
  • 2 inci halia - dihiris

Jom Cuba!

  1. Bersihkan ikan dan toskan.
  2. Panaskan minyak ke dalam periuk. tumiskan bahan hiris hingga wangi.
  3. Masukkan air, kentang, lada hitam dan sup bunjut.
  4. Apabila mendidih, masukkan cendawan dan ikan merah tadi. Kemudian tambah sedikit garam. Biarkan mendidih, kemudian tutupkan api.
  5. Taburkan daun sup dan daun bawang.
  6. Sedia dihidangkan.

Related Posts:

  • Lempeng pekak menu sama CMG hari iniAssalamualaikum dan selamat pagiMacam janji je hari ni umi dgn CMG, menu yang sama tajuknya :HARI HUJAN, SARAPAN LEMPENG PEKAK... dan umi MEMANG amik dari blog CMG tu pun..cuma umi tambah sedikit sayur supaya anak2 umi makan … Read More
  • Asam Pedas Ikan DTSAssalamualaikum dan selamat pagihai pagi2 dah tayang asam pedas ikan..umi memang 'hantu' asam pedas...tak pernah jemu...pagi ke, tengahari ke, petang ke, malam apa lagi la..tak pernah jemu..mungkin ada yang kata orang Johor m… Read More
  • Tomyam Sempoi FaizalAssalamualaikum dan selamat pagiPerasaan umi pagi ni seronok sangat...satu perasaan indah yang tak dapat diungkap dengan kata2 sebab umi tak pandai nak bermadah...rasa tenang kerana diberikan peluang di muka bumi Allah ini un… Read More
  • Maggi Goreng Serbuk Lada HitamAssalamualaikum dan selamat pagiSatu menu ringkas yang selalu umi masak atas permintaan nazirah tapi umi tukar dari bihun ke mee atau pasta atau maggi...(sebenarnya tak nak bagi jemu)...cuma cara masaknya sama dan serbuk lada… Read More
  • Mee Goreng Basah Kak YatieAssalamualaikum dan selamat petangLambat umi update hari ni...mesti ramai yang dah makan tengahari..mungkin ada yang tersandar kekenyangan...perut dah pun diisi, tapi makanan rohani kita jangan dilupakan...solat zuhur jangan … Read More

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive