Monday, July 11, 2011

Tiramisu Biscotti

Assalamualaikum dan salam sejahtera

dah lama umi tak jenguk blog ni...rindu tapi ada kerja yang lebih penting untuk diselesaikan...pernah makan kek tiramisu? umi tak pernah sebenarnya tapi teringin sangat nak makan...apa maksud tiramisu ya?

Tiramisu, [tiɾamiˈsu], literally "pick me up", is a popular Italian cake. It is made of ladyfingers (or often savoiardi) dipped in coffee, layered with a whipped mixture of egg yolks and mascarpone, and flavored with liquor and cocoa.[1] The recipe has been adapted into many varieties of puddings, cakes and other desserts.

ha...dah tau maksud tiramisu? umi buat tiramisu ni hari khamis lepas untuk di bawa ke rumah adik umi di Shah Alam...Ayah dan ibu umi ada kat rumah adik umi...ayah dan ibu pun baru kali pertama makan kek ni...rasanya? alhamdulillah memang memikat selera kami sekeluarga...kek ni tak la terlalu manis tapi memang sedap...semua orang menambah..suami umi pun minta buat lagi...nazirah makan dua potong...ahnaf habis sepotong...kek ni lembut dan tak muak tau...

ni la rupanya biskut yang umi gunakan...kek yang paling senang yang umi pernah buat...ops, lupa nak bagitau la..resepi ni umi ambil dari Rabiatun@sweettouch

Jom Cuba :Tiramisu Biscotti

Apa yang diperlukan?

  • 1 peket biskut lady finger @ biskut tiramisu
  • 250g cream cheese
  • 200ml whipping cream
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
  • 1 sudu makan serbuk nescafe
  • serbuk koko untuk hiasan

Jom cuba!

1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi

2. Satukan gula, cheese dan cream.

3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu.

4. Celup biskut ke dalam air nescaffe sehingga basah@lembut. (umi susun dan tuang nescaffe atas biskut sebab biskut lembut sangat bila di celup)

5. Susun biskut tadi ke dalam mangkuk@bekas

.

6. Sapukan adunan cream+cheese tadi atas biskut.

7. Susun lagi biskut yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.

8. Kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar.

9. Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya

Related Posts:

  • Simple Tiramisu  Assalamualaikum dan selamat pagi Eh..pagi2 lagi umi dah tunjuk sesuatu yang mengemukkan ni...ish...ish..ish.. terukkan umi ni...hehe..Apa khabar semua sahabat umi? Dah sarapan ke belum... ambil lah sarapan walaupun… Read More
  • Moist Chocolate Cake Zainuzam Zk Assalamualaikum dan selamat petang Seperti yang umi telah janjikan... umi akan panjangkan resepi kek coklat lembap yang sangat sedap dan sangat terasa coklatnya...cuma umi tak buat topping beria sangat...hanya tabur cokla… Read More
  • Kek Oreo Assalamualaikum dan selamat tengahari Apa khabar? hai...hehe..asyik tenggelam dan timbul je umi ni kan... mood kureng sikit sebab idea pun kontang... suka tengok ramai sahabat umi yang banyak idea... seronok duk baca blog … Read More
  • Kek Pelangi Chef Izany Assalamualaikum dan selamat tengahari Apa khabar semua sahabat umi? Semoga bertambah rahmat dan berkat Allah untuk kita semua...Lama betul umi tak update kan...dah berabuk blog umi ni... Umi tak update bukan apa... umi s… Read More
  • Mini Pavlova  Assalamualaikum dan Selamat Pagi Jumaat...   Ha... nampak tak wajah nazirah yang seronok sangat dapat menghias buah2 segar atas pavlova tu?.. puas hati sangat bila umi berikan kepercayaan hias pavlova tu.… Read More

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive