Thursday, December 19, 2013

Meatball Cabonara Cheese Meleleh

Assalamualaikum dan selamat pagi
Dah sarapan semua sahabat umi? kalau tak sempat sarapan yang berat2...alas la perut dengan sarapan yang agak ringan...supaya ada tenaga...pagi ini suami dan anak2 umi sarapan yang agak menternak lemak iaitu Meatball carbonara cheese meleleh...anak2 umi dah makan untuk makan malam tapi mintak dibuat untuk di bawa ke rumah pengasuh...seronok sangat makan malam tadi sambil tengok upin ipin...
dah lama umi nak buat tapi tak berapa yakin keluarga umi makan ke tak... tapi bila dah buat...rugi rasa tak buat awal2...nazirah siap minta buat lagi hujung minggu ni...in sha Allah..bagi yang belum mencuba...harus la mencubanya...hai, bila dah makan...sampai termimpi tengah makan meatball ni..ye la tu kan...
Bagi yang ingin mencuba...umi ikut resepi yang dikongsikan oelj afzan cuma umi tak buat kuahnya kering sangat sebab nak bagi meleleh sikit... dan umi juga ada tambah lapisan instant mushroon sup, sebelum meletak lapisan cheese...memang meleleh habis la...


Resepi : Meatball Cabonara
Oleh : Absolutely Afzan

Bahannya;-
  • 1 Tin Sos Prego Carbonara Mushroom
  • 200 Gram Daging / Ayam kisar (Kalau beli yang ramlee tu, die ade 2 keping dalam satu pek, pakai sekeping je)
  • Separuh biji Bawang Besar - Dipotong dadu (kalau suke byk bawang, boleh taruk sebijik)
  • Sebiji Capsicum Hijau - dipotong dadu
  • separuh tin cendawan butang - di hiris atau potong kecik2 (kalau suke cendawan banyak, letak la setin pon)
  • Cheese (Parmesan yang dah siap parut / Mozarela cheese / atau cheese sekeping tu pon boleh)
  • Sedikit susu segar (dalam separuh cawan) kalau takde, takpe.
  • 2-3 bijik bawang putih dihiris2
  • Bebola daging (frozen) yang dah direbus atau direndam air panas.- umi guna jenama ramli
Caranya:-

1) Tumis bawang putih dan bawang besar
2) Masukkan ayam/ daging kisar dlm tummisan tadi. Kacau2 sampai ayam/ daging kisar masak.
3) Letakkan cendawan butang dan capsicum
4) Masukkan sos Prego, kacau-kacau sampai mendidih, tambah sket susu segar bagi tambah kuah
5) Boleh tambah daun parsley bagi naik bau.
5)Skang nak bakar, aturkan meatball dlm bekas, tuang kuah yg dah dimasak tadi atas meatball dan parut / letak cheese di atas nya. Lagi banyak cheese, lagi nampak cantik bile bakar, nampak cheese tu garing.
6) Bakar 5 minit, siap!



Related Posts:

  • Popiah Goreng KejuAssalamualaikum dan selamat pagiDah sarapan? Sarapan apa ya pagi ni? Umi sarapan popiah goreng keju...mungkin ramai yang dah buat...umi puas hati sangat dengan rasa popiah ni cuma tak puas hati dengan rupanya...tak seindah ra… Read More
  • Riadah Di Tasik PerdanaAssalamualaikum dan selamat malamLama betul umi tak masukkan post aktiviti keluarga kecil umi ni....tadi petang umi sekeluarga nak pergi cari taman rusa dan kancil tapi tak jumpa taman botani tu...yang kami jumpa hanya lah ta… Read More
  • Lempeng Kelapa, Ku Geram!!!! Assalamualaikum dan selamat pagi Dah sarapan? Sarapan apa ya?..umi sarapan lempeng kelapa dengan sambal ikan bilis...cuma GERAM sebab lempeng kelapa umi tak 'montok' macam lempeng Mat Ge… Read More
  • Bingka Keledek Ungu Assalamualaikum dan selamat pagi Apa khabar semua? Diharapkan semuanya sihat dan ceria selalu...hari ni merupakan hari perkhidmatan terakhir salah seorang sahabat umi di pejabat ini...beliau akan berpencen setelah lebih 2… Read More
  • Air Terjun Serendah- Best Place & Award dari Kak Sha (1st time) Assalamualaikum dan selamat tengahari   Cerita ni dah basi tapi nak cerita juga betapa seronok dan best air terjun serendah ni...sangat sesuai untuk kanak-kanak dan aktiviti keluarga...ramai juga yang datang bekelua… Read More

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive