Thursday, December 19, 2013

Meatball Cabonara Cheese Meleleh

Assalamualaikum dan selamat pagi
Dah sarapan semua sahabat umi? kalau tak sempat sarapan yang berat2...alas la perut dengan sarapan yang agak ringan...supaya ada tenaga...pagi ini suami dan anak2 umi sarapan yang agak menternak lemak iaitu Meatball carbonara cheese meleleh...anak2 umi dah makan untuk makan malam tapi mintak dibuat untuk di bawa ke rumah pengasuh...seronok sangat makan malam tadi sambil tengok upin ipin...
dah lama umi nak buat tapi tak berapa yakin keluarga umi makan ke tak... tapi bila dah buat...rugi rasa tak buat awal2...nazirah siap minta buat lagi hujung minggu ni...in sha Allah..bagi yang belum mencuba...harus la mencubanya...hai, bila dah makan...sampai termimpi tengah makan meatball ni..ye la tu kan...
Bagi yang ingin mencuba...umi ikut resepi yang dikongsikan oelj afzan cuma umi tak buat kuahnya kering sangat sebab nak bagi meleleh sikit... dan umi juga ada tambah lapisan instant mushroon sup, sebelum meletak lapisan cheese...memang meleleh habis la...


Resepi : Meatball Cabonara
Oleh : Absolutely Afzan

Bahannya;-
  • 1 Tin Sos Prego Carbonara Mushroom
  • 200 Gram Daging / Ayam kisar (Kalau beli yang ramlee tu, die ade 2 keping dalam satu pek, pakai sekeping je)
  • Separuh biji Bawang Besar - Dipotong dadu (kalau suke byk bawang, boleh taruk sebijik)
  • Sebiji Capsicum Hijau - dipotong dadu
  • separuh tin cendawan butang - di hiris atau potong kecik2 (kalau suke cendawan banyak, letak la setin pon)
  • Cheese (Parmesan yang dah siap parut / Mozarela cheese / atau cheese sekeping tu pon boleh)
  • Sedikit susu segar (dalam separuh cawan) kalau takde, takpe.
  • 2-3 bijik bawang putih dihiris2
  • Bebola daging (frozen) yang dah direbus atau direndam air panas.- umi guna jenama ramli
Caranya:-

1) Tumis bawang putih dan bawang besar
2) Masukkan ayam/ daging kisar dlm tummisan tadi. Kacau2 sampai ayam/ daging kisar masak.
3) Letakkan cendawan butang dan capsicum
4) Masukkan sos Prego, kacau-kacau sampai mendidih, tambah sket susu segar bagi tambah kuah
5) Boleh tambah daun parsley bagi naik bau.
5)Skang nak bakar, aturkan meatball dlm bekas, tuang kuah yg dah dimasak tadi atas meatball dan parut / letak cheese di atas nya. Lagi banyak cheese, lagi nampak cantik bile bakar, nampak cheese tu garing.
6) Bakar 5 minit, siap!



Related Posts:

  • Akhirnya...maggi kari ketam masam manis Assalamualaikum dan selamat petang Ya Allah berikan lah kekuatan dalam menjalankan tugasan harian ku... hari isnin...penuh dengan kerja sebab nak cuti lama sikit nanti... bila nak siapkan semua kerja... dugaannya, hanya A… Read More
  • Nasi Ayam Simple Tapi Sedap Assalamualaikum dan Selamat pagi Resepi nasi ayam ni umi ambil dari Blog Kasihs.. memang simple tapi sedap nasi ayam ni..sesuai dengan selera keluarga kecil umi ni... terima kasih Filla atas perkongsian ini... Ok la umi tak … Read More
  • Siakap Stim ala Thai Mamamya Assalamualaikum dan selamat petang Semenjak semalam lagi, bumi Allah basah dan sejuk... Bagi yang bekerja di Selangor... hari ini merupakan cuti umum... apa perancangan ketika cuti? Harap dapat dimanfaatkan bersama insan … Read More
  • Ayam Bakar Madu Umi... Madu Umi? oh...benar kah? Assalamualaikum dan Selamat pagi ISh, jangan cepat panik... kalau umi nak dimadukan, umi akan umumkan tarikh nya.. biar macam Ustaz Azhar Idrus (UAI) buat..baru aman rumahtangga... hidup pun harmoni...Mari meh..mari... ma… Read More
  • Meatball Cabonara Cheese Meleleh Assalamualaikum dan selamat pagi Dah sarapan semua sahabat umi? kalau tak sempat sarapan yang berat2...alas la perut dengan sarapan yang agak ringan...supaya ada tenaga...pagi ini suami dan anak2 umi sarapan yang agak men… Read More

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive