Thursday, December 19, 2013

Meatball Cabonara Cheese Meleleh

Assalamualaikum dan selamat pagi
Dah sarapan semua sahabat umi? kalau tak sempat sarapan yang berat2...alas la perut dengan sarapan yang agak ringan...supaya ada tenaga...pagi ini suami dan anak2 umi sarapan yang agak menternak lemak iaitu Meatball carbonara cheese meleleh...anak2 umi dah makan untuk makan malam tapi mintak dibuat untuk di bawa ke rumah pengasuh...seronok sangat makan malam tadi sambil tengok upin ipin...
dah lama umi nak buat tapi tak berapa yakin keluarga umi makan ke tak... tapi bila dah buat...rugi rasa tak buat awal2...nazirah siap minta buat lagi hujung minggu ni...in sha Allah..bagi yang belum mencuba...harus la mencubanya...hai, bila dah makan...sampai termimpi tengah makan meatball ni..ye la tu kan...
Bagi yang ingin mencuba...umi ikut resepi yang dikongsikan oelj afzan cuma umi tak buat kuahnya kering sangat sebab nak bagi meleleh sikit... dan umi juga ada tambah lapisan instant mushroon sup, sebelum meletak lapisan cheese...memang meleleh habis la...


Resepi : Meatball Cabonara
Oleh : Absolutely Afzan

Bahannya;-
  • 1 Tin Sos Prego Carbonara Mushroom
  • 200 Gram Daging / Ayam kisar (Kalau beli yang ramlee tu, die ade 2 keping dalam satu pek, pakai sekeping je)
  • Separuh biji Bawang Besar - Dipotong dadu (kalau suke byk bawang, boleh taruk sebijik)
  • Sebiji Capsicum Hijau - dipotong dadu
  • separuh tin cendawan butang - di hiris atau potong kecik2 (kalau suke cendawan banyak, letak la setin pon)
  • Cheese (Parmesan yang dah siap parut / Mozarela cheese / atau cheese sekeping tu pon boleh)
  • Sedikit susu segar (dalam separuh cawan) kalau takde, takpe.
  • 2-3 bijik bawang putih dihiris2
  • Bebola daging (frozen) yang dah direbus atau direndam air panas.- umi guna jenama ramli
Caranya:-

1) Tumis bawang putih dan bawang besar
2) Masukkan ayam/ daging kisar dlm tummisan tadi. Kacau2 sampai ayam/ daging kisar masak.
3) Letakkan cendawan butang dan capsicum
4) Masukkan sos Prego, kacau-kacau sampai mendidih, tambah sket susu segar bagi tambah kuah
5) Boleh tambah daun parsley bagi naik bau.
5)Skang nak bakar, aturkan meatball dlm bekas, tuang kuah yg dah dimasak tadi atas meatball dan parut / letak cheese di atas nya. Lagi banyak cheese, lagi nampak cantik bile bakar, nampak cheese tu garing.
6) Bakar 5 minit, siap!



Related Posts:

  • Asam Pedas Ikan DTSAssalamualaikum dan selamat pagihai pagi2 dah tayang asam pedas ikan..umi memang 'hantu' asam pedas...tak pernah jemu...pagi ke, tengahari ke, petang ke, malam apa lagi la..tak pernah jemu..mungkin ada yang kata orang Johor m… Read More
  • Sup Tulang AdabiAssalamualaikum dan selamat pagiLama betul umi 'cuti' berblog..hehe, tengah ambil mood baru sempena tahun baru islam...tapi bila lama cuti ni, mula penyakit M makin menjadi-jadi..bila pikir2, ish tak boleh jadi ni...tak baik … Read More
  • Maggi Goreng Serbuk Lada HitamAssalamualaikum dan selamat pagiSatu menu ringkas yang selalu umi masak atas permintaan nazirah tapi umi tukar dari bihun ke mee atau pasta atau maggi...(sebenarnya tak nak bagi jemu)...cuma cara masaknya sama dan serbuk lada… Read More
  • Ikan Tenggiri Masak AsamAssalamualaikum dan selamat malamApa khabar? Alhamdulillah, umi sekeluarga dah beransur sihat setelah demam, batuk dan selsema melanda minggu lepas...sesekali kita diuji dengan kesakitan agar kita lebih dekat pada-Nya...seper… Read More
  • Sup Tulang Untuk Kuah Bihun dan SebagainyaAssalamualaikum dan selamat pagiPanjang tajuk entry umi pagi Jumaat yang barakah ni kan? umi cuma ikut tajuknya dalam buku warisan dari ibu umi iaitu Medan Selera oleh Hj Ahmad bin Yaakub Al-Johori. Buku ini ditulis semula ke… Read More

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive