Tuesday, December 17, 2013

Udang Goreng Ranggup Berempah





Assalamualaikum dan selamat pagi
Apa khabar semua sahabat umi? Harap semuanya sihat dan dirahmati Allah selalu...sejak dua menjak ni keluarga kecil umi suka sangat makan makanan laut... ikan la..sotong la...udang la... bosan dah makan ayam katanya... umi dan suami memang lebih gemar makan makanan laut... ikan goreng pun...suka ratah je...sekejap je licin...

hari ni umi nak panjangkan resepi yang dikongsikan oleh kieyah di Myresepi...sedap sangat bila udang goreng ranggup macam ni...rasanya lepas ni nak cuba buat sotong plak...ish... tak cukup kami makan...suami minta buat lagi...dan lagi...dan lagi...terima kasih kieyah atas resepi yang ranggup ini...

Resepi : Udang Goreng Ranggup Rempah
Oleh : Kieyah Myresepi

Bahan-bahan ( untuk 4 orang makan )

  • 400 gm udang saiz besar(Buang kulit tinggalkan ekor)
  • 8 sudu besar tepung naik sendiri
  • 5 sudu besar tepung gandum
  • 3 sudu besar tepung jagung
  • 2 sudu besar serbuk kari daging
  • garam dan serbuk pati ayam secukup rasa
  • air

Cara-cara

  1. Bersihkan udang dan tos udang tersebut.Pastikan betul-betul kering untuk elak meletup masa menggoreng.
  2. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan bancuh dengan air.Bancuhan mestilah pekat kalau tidak tak lekat kat udang.
  3. Celup udang dalam bancuhan tepung dan goreng dalam minyak panas.
 
SELAMAT MENCUBA

Related Posts:

  • Ikan Tenggiri Masak AsamAssalamualaikum dan selamat malamApa khabar? Alhamdulillah, umi sekeluarga dah beransur sihat setelah demam, batuk dan selsema melanda minggu lepas...sesekali kita diuji dengan kesakitan agar kita lebih dekat pada-Nya...seper… Read More
  • Lala la la la.....Lala Masam ManisAssalamualaikum dan salam sejahtera Alhamdulillah...bertemu juga kita dengan penghulu segala hari iaitu Hari Jumaat yang berkah...bagi yang bekerja, hari ini merupakan hari bekerja yang paling pendek..bagi sesetengah negeri … Read More
  • Asam Pedas Ikan DTSAssalamualaikum dan selamat pagihai pagi2 dah tayang asam pedas ikan..umi memang 'hantu' asam pedas...tak pernah jemu...pagi ke, tengahari ke, petang ke, malam apa lagi la..tak pernah jemu..mungkin ada yang kata orang Johor m… Read More
  • Maggi Goreng Serbuk Lada HitamAssalamualaikum dan selamat pagiSatu menu ringkas yang selalu umi masak atas permintaan nazirah tapi umi tukar dari bihun ke mee atau pasta atau maggi...(sebenarnya tak nak bagi jemu)...cuma cara masaknya sama dan serbuk lada… Read More
  • Tergoda tak? Simple je...Assalamualaikum dan selamat malamMalam ni umi saja nak masuk entry ala2 mengoda..mana tau ada yang tergoda...jap lagi tentu dapur berasap dan bau maggi kari..hehe..terangkat dan baunya...menyelerakan....tu belum makan lagi..k… Read More

5 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Umi..sama la ngan family k.atie tambah2 anak2 k.atie..klu ada sambal sotong..ulang2 mkn :)
Terima kasih atas ucapan hari lahir utk k.atie ya.

umi's cup cake said...

Salam Kak Atie..
sama2 kasih...terima kasih sebab sudi junguk blog umi

ZalinZalina said...

Kak ina pun selalu siang udang tinggalkan ekor...kalau buat udang goreng camni kejap je licin kan :)

umi's cup cake said...

kan kak ina...kalau makan kat kedai tak puas sebab dapat sikit je..bila buat sendiri, puas sangat..

yanmaneee said...

supreme clothing
kyrie 5 shoes
nike air vapormax
jordan 4
nike air max
balenciaga shoes
lebron 17 shoes
yeezy
yeezy shoes
balenciaga

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive