Tuesday, December 17, 2013

Udang Goreng Ranggup Berempah





Assalamualaikum dan selamat pagi
Apa khabar semua sahabat umi? Harap semuanya sihat dan dirahmati Allah selalu...sejak dua menjak ni keluarga kecil umi suka sangat makan makanan laut... ikan la..sotong la...udang la... bosan dah makan ayam katanya... umi dan suami memang lebih gemar makan makanan laut... ikan goreng pun...suka ratah je...sekejap je licin...

hari ni umi nak panjangkan resepi yang dikongsikan oleh kieyah di Myresepi...sedap sangat bila udang goreng ranggup macam ni...rasanya lepas ni nak cuba buat sotong plak...ish... tak cukup kami makan...suami minta buat lagi...dan lagi...dan lagi...terima kasih kieyah atas resepi yang ranggup ini...

Resepi : Udang Goreng Ranggup Rempah
Oleh : Kieyah Myresepi

Bahan-bahan ( untuk 4 orang makan )

  • 400 gm udang saiz besar(Buang kulit tinggalkan ekor)
  • 8 sudu besar tepung naik sendiri
  • 5 sudu besar tepung gandum
  • 3 sudu besar tepung jagung
  • 2 sudu besar serbuk kari daging
  • garam dan serbuk pati ayam secukup rasa
  • air

Cara-cara

  1. Bersihkan udang dan tos udang tersebut.Pastikan betul-betul kering untuk elak meletup masa menggoreng.
  2. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan bancuh dengan air.Bancuhan mestilah pekat kalau tidak tak lekat kat udang.
  3. Celup udang dalam bancuhan tepung dan goreng dalam minyak panas.
 
SELAMAT MENCUBA

Related Posts:

  • Nasi Lemak Kangkung  Assalamualaikum dan selamat pagi Sarapan apa pagi ini? meh la makan nasi lemak kangkung...semalam umi baru balik dari kampung suami ..tapi nasi lemak ini umi masak untuk bekalan semasa nak balik ke kampung... kira b… Read More
  • Iftar 4 Ramadhan Assalamualaikum dan selamat tengahari Semalam memang ifatr yang semoi buat umi sekeluarga..umi cuma sempat sediakan asam pedas ikan tenggiri dan sayur taugeh goreng je..hhi..ada cucur udang yang jiran umi bagi... itu pun a… Read More
  • Asam Pedas Johor Di hari Lahir Che Mat Gebu Sifuku Assalamualaikum dan selamat pagi Alahai orang Johor ke Melaka ke..memang tak boleh pisah dengan asam pedas... tak kira la.. guna ikan ke, ayam ke, telur ke..atau daging.. umi memang tak tolak... masa mengandungkan nazirah… Read More
  • Homemade Pizza Sardin Assalamualaikum dan selamat pagi alahai..dah seminggu gambar ni kat draf tapi tak sempat nak menulis.. umi buat piza simple ni masa anak2 umi kurang sihat dan mintak nak makan piza..kurang selera nak makan nasi.. amboi de… Read More
  • Kuey Teow Sup SEDAP... Assalamualaikum dan selamat sejahtera Baru masuk minggu kedua persekolahan..umi dha pening fikir menu yang anak2 umi suka untuk makan tengahari...memandangkan anak2 umi suka makan kuey teow.. dan sup..umi google la resepi… Read More

5 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Umi..sama la ngan family k.atie tambah2 anak2 k.atie..klu ada sambal sotong..ulang2 mkn :)
Terima kasih atas ucapan hari lahir utk k.atie ya.

umi's cup cake said...

Salam Kak Atie..
sama2 kasih...terima kasih sebab sudi junguk blog umi

ZalinZalina said...

Kak ina pun selalu siang udang tinggalkan ekor...kalau buat udang goreng camni kejap je licin kan :)

umi's cup cake said...

kan kak ina...kalau makan kat kedai tak puas sebab dapat sikit je..bila buat sendiri, puas sangat..

yanmaneee said...

supreme clothing
kyrie 5 shoes
nike air vapormax
jordan 4
nike air max
balenciaga shoes
lebron 17 shoes
yeezy
yeezy shoes
balenciaga

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive