Monday, December 23, 2013

Akhirnya...maggi kari ketam masam manis

Assalamualaikum dan selamat petang
Ya Allah berikan lah kekuatan dalam menjalankan tugasan harian ku... hari isnin...penuh dengan kerja sebab nak cuti lama sikit nanti... bila nak siapkan semua kerja... dugaannya, hanya Allah yang tahu... tarik nafas...hembus...tarik nafas....hembus... rasa lega sikit... apa pun makan malam untuk malam tadi amat sedap... lepas sudah kempunan akibat di goda oleh Che Mat Gebu... ops, bukan goda fizikal ya...goda hidangan maggi ketam...nampak kan kaki ketam yang terlebih tu...nikmat sangat...
Bagi yang belum cuba...jangan malu... jangan segan...buat je...mudah dan yang penting sedap...lain dari yang lain...umi salin balik resepinya bagi yang ingin mencuba....Terima kasih cik mat

Resepi : Maggi Kari Ketam Masam Manis
Oleh : Che Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 bungkus mi maggi perisa kari
2 ekor ketam saiz sederhana, dibersihkan
1 pelepah sawi putih, siang berasingan batang dan daunnya
2 biji cili padi merah thai, hiris
2 biji bawang merah, hiris
1 ulas bawang putih, hiris
1 hirisan nipis halia, hiris halus
1 camca besar sos tomato
1 camca besar sos cili
3 cawan air
1 biji telur
1- 2 biji tomato ceri dihiris untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan
Sedikit parsley untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali (mat guna non-stick pan yang agak dalam). Tumis hirisan bawang merah, bawang putih dan halia, tambah sos cili dan sos tomato, kacau rata dan masukkan perencah kari mi maggi (yang disertakan sekali dalam paket mi maggi). Kacau rata dan tuang air, biar mendidih.
  2. Kecilkan api dan pecahkan telur perlahan2, pastikan merahnya tidak pecah. Biar telur masak. Masukkan batang sawi, cili padi hiris dan ketam, masak hingga ketam berubah warna. Tambah mi maggi dan biar mi kembang.
  3. Masukkan daun sawi dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Kalau kurang kuah, anda boleh tambah sedikit lagi air. Hias dengan bawang goreng, hirisan tomato ceri dan parsley sebelum dihidangkan.

Related Posts:

  • Asam Pedas Johor Di hari Lahir Che Mat Gebu Sifuku Assalamualaikum dan selamat pagi Alahai orang Johor ke Melaka ke..memang tak boleh pisah dengan asam pedas... tak kira la.. guna ikan ke, ayam ke, telur ke..atau daging.. umi memang tak tolak... masa mengandungkan nazirah… Read More
  • Menu pilihan suami 3 Ramadhan Assalamualaikum dan selamat petang sekarang dah masuk jam 4 petang..mesti kebanyakan suri ruamh tengah bersilat menyediakan menu untuk berbuka...bagi yang bekerja pula.. mungkin ada yang sempat memasak untuk keluarga.. bua… Read More
  • Kuey Teow Sup SEDAP... Assalamualaikum dan selamat sejahtera Baru masuk minggu kedua persekolahan..umi dha pening fikir menu yang anak2 umi suka untuk makan tengahari...memandangkan anak2 umi suka makan kuey teow.. dan sup..umi google la resepi… Read More
  • Homemade Pizza Sardin Assalamualaikum dan selamat pagi alahai..dah seminggu gambar ni kat draf tapi tak sempat nak menulis.. umi buat piza simple ni masa anak2 umi kurang sihat dan mintak nak makan piza..kurang selera nak makan nasi.. amboi de… Read More
  • BURGER SAMBAL a.k.a BURGER MALAYSIA Bekal ke Sekolah Assalamualaikum dan selamat sejahtera Dah samapi minggu kedua persekolahan, anak2 umi pun dah boleh menyesuaikan diri dengan alam persekolahan.. semoga segalanya dipermudahkan Allah s.w.t. .. Amin.. setiap hari, sebelum… Read More

5 comments:

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive