Monday, January 14, 2013

Kek Span Coklat & Tips Kek Span

Assalamualaikum dan selamat pagi

Apa khabar semua sahabat umi? Harap2 yang mengalami masalah air dapat bersabar banyak2... memang menguji kesabaran, lebih2 lagi jika masih ada anak kecil... tak dapat umi bayangkan macam mana nak buat... mana nak basuh baju, pinggan mangkuk, mop rumah, mandi dan segalanya... kalau tiada elektrik, masih kita boleh ada alternatifnya...jika tiada elektrik, kalau tak boleh blend, kita tumbuk guna lesung atau giling...susah sangat, hiris je...tapi masih memerlukan air...sabar la wahai sahabat umi sekalian...
Ok la, hari ini umi nak kongsikan satu resepi mudah dan umi suka sangat kejadian kek ini...kek span coklat yang umi ambil resepi dari blog Rahel...umi suka sangat sebab kek ini menjadi dan sedap...umi buat kek span coklat ini sebagai asas untuk kek yang akan umi kongsikan resepinya esok...kek yang umi belajar dalam kelas Chef Amer yang lepas...bila? tak tau? Moh baca SINI
Tetapi hari ini umi bukan sahaja nak kongsi resepi tapi juga tips dari pakar kek untuk dapatkan kejadian kek span yang cantik...antara tips yang kita perlu tau (sebenarnya tips ini berguna untuk umi yang baru belajar..hehehe)

Tips ini sesuai untuk kek span dan kek chiffon (tips ini dari kak mariza dan ada di FB Jom masak page)
  1. Tepi loyang TIDAK perlu di gris, jika gris, kek akan penyek sebaik sahaja di keluarkan dari loyang. 
  2. Terlebih bakar, kek akan mengecut sedikit  
  3. Sebelum terbalikkan kek, ambil sehelai kertas minyak , sapukan sedikit marjerin...letak pada permukaan loyang, letakkan pada redai, baru diterbalikkan, (seperti gambar dibawah)..ini untuk mengelakkan permukaan kek 'cedera'. 
 
4. kek yang telah masak, wajib terus dikeluarkan dari oven...sisipkan tepi kek dengan pisau dan terus di terbalikkan... kek yang dibiarkan sejuk dalam loyang akan mengecut dan penyek

umi pun baru tau tips2 di atas...alhamdulillah memang cantik kejadian kek span umi...ok la, meh tengok resepinya pulak...

Kek Span Coklat
Resepi:Noraini Zakaria
Oleh : Rahel

Bahan:
200g tepung kek/tepung superfine
180g gula kaster
110ml minyak masak
100ml susu segar
40g serbuk coklat
20g ovallet
6 biji telur gred A
1 st baking powder
1 st esen vanila


Cara:
1.Panaskan oven. Griskan acuan.Alas dasar acuan dengan baking paper.

2.Pukul telur,gula,ovallet,tepung s'fine,BP sehingga kembang dan gebu selama
   5 minit.

3.Perlahankan mixer,masukkan susu cair,esen vanilla,serbuk coklat.Teruskan
   lagi memukul selama 5 minit.Tuangkan minyak,gaul sebati.

4.Tuang ke dalam acuan.Bakar selama 45 mint atau hingga masak.
5.Bila kek sudah masak,telangkupkan selama 5 minit.

Related Posts:

  • Unbaked Oreo Cheese CakeUmi buat oreo cheese cake ni untuk anak babysitter anak2 umi (adik)..dia suka makan cheese cake..kesian la pulak, jadi umi cari la resepi cheese cake yang paling mudah dan tak payah bakar..lagi seronok kebetulan adik puasa..b… Read More
  • Cup Cake Pisang Sempoiresepi asal cup cake ni adalah untuk sebiji kek tapi umi buat jadi cup cake..lebih cepat dan mudah..resepi kek pisang yang betul2 sempoi...kek ini umi buat untuk bekal, jual dan makan...kira macam 3 in 1 la ni...kek ni nak bu… Read More
  • Crazy Chocolate Cake 2kali ni umi buat versi cup cake pulak...sebenarnya nak mem'balas' pemberian jiran umi..segan la nak bagi bekas kosong walaupun sebenarnya jiran umi tak kisah pun..umi je tak sedap hati...satu adunan ni dapat dalam 10biji je..… Read More
  • Crazy Chocolate Cakekek ini umi buat sempena hari lahir seorang cikgu iaitu cikgu Isa dan kebetulan juga ada gotong royong hari ini. kek ni kaya dengan rasa coklat, agak lembap dan lembut. umi cuma hias dengan coklat masakan, hirisan strawberi d… Read More
  • Blended Orange CakeBila semua orang buat Blended Orange Cake ni, umi pun terasa jugak nak buat...dalam fikiran, macam mana rasa kek ni ya? masam ke, manis ke atau entah la..tapi macam biasa umi buat dalam versi cup cake..lebih cepat dan mudah..… Read More

13 comments:

rahel said...

Terbaek....tahniah...da pandai buat kek span....

Unknown said...

rasa nak makan kek pulak
http://nurulnamasaya.blogspot.com/

umi's cup cake said...

Terima asih Rahel..kek ni pun resepi dari awak juga

umi's cup cake said...

Nurul, jom makan kek..

Unknown said...

Ovallet to ape kak..

Dilah Naim said...

assalamualaikum,

umi, kek span ni boleh tak guna kaedah kukus?

suezan said...

Salam umi,kek span ni kalau x gris tp l0yng x melekat ke

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
ira..sherin said...

bole digunakan kaedah kukus tak?

Unknown said...

berapa darjah celcius? tak tulis pon

Anonymous said...

suhu nak bkr kek brp? loyang saiz brp?

raybanoutlet001 said...

louboutin shoes
michael kors outlet online
michael jordan shoes
michael kors factory outlet
ugg outlet
nike huarache sale
nike zoom
oakley sunglasses wholesale
michael kors outlet
cheap air jordan
air jordan
cheap nfl jerseys
cheap authentic jordans
http://www.outlettiffanyand.co
nike zoom kobe
yeezy shoes
oakley vault
cheap jordans online
air jordans,cheap air jordans,air jordan shoes,air jordan 11,air jordan 13,air jordan 6,air jordan 4
ray ban sunglasses outlet
tiffany and co
nike kobe sneakers

5689 said...

zzzzz2018.8.14
longchamp outlet
oakley sunglasses
cheap nba jerseys
prada outlet
christian louboutin sale
canada goose jackets
pandora jewelry
mbt shoes
true religion jeans
chrome hearts

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive