Assalamualaikum dan selamat pagi
Rojak india ini umi buat untuk makan malam atas permintaan suami yang nak makan agak 'ringan' dan bukan nasi...ringan sangat la tu..hehe..yang penting agak berkhasiat sebab ada sayuran hijau dan kenyang betul...selalunya tak puas makan yang dibeli kerana kurang kena dengan selera kerana kuahnya manis sangat dan resepi ini agak mantop untuk selera kami....
umi ambil resepi dari bloh kak norlie (ilham masakanku)..berselera kami anak sekelurga makan..ahnaf dan nazirah paling suka cucur kerepek yang crunchy sangat...kak norlie kata resepi ini diambil dari rakan yang meniaga dan hasilnya memang tidak mengecewakan... kekenyangan kami...terima kasih kak norlie kerana sudi kongsi resepi yang sedap ini...
Resepi : Rojak India
Oleh : Norlie Harumaini
Bahan Cucur :-
1 cawan tepung gandum
1/4 st baking powder
1/4 st soda
30sen taugeh basuh bersih
1/2 st serbuk kunyit / pewarna
1 st gula
1/4 st garam
125 ml air (anggaran) * jangan cair sangat nanti cucur leper
1 biji telur
Untuk bahan cucur :
Campurkan semua bahan kecuali telur dan taugeh serta garam. Gaulkan sampai sebati & perap selama 1 jam.
Masukkan telur dan taugeh serta garam kacau rata. Panaskan minyak dan goreng keemasan.
Siap bolehlah dihiris.
HIASAN BAHAN YANG DIGORENG
* gunakan lebihan adunan ini campurkan sedikit serbuk penaik untuk gorng udang kembung (masak last)
**adunan tepung :- (untuk tauhu/telur/kentang)
tepung gandum
serbuk kunyit
garam
4 keping tauhu (goreng dengan sedikit adunan tepung) - potong kecil
6 biji telur (Di rebus dan di buang kulit nya, celup dalam adunan tepung semasa menggoreng)
minyak untuk menggoreng - belah 2
1-2 biji kentang potong (kemudian rebus dan di goreng dengan tepung) * akak x rebus sbb guna kentang jenis lembut
20 ekor udang (Gunting janggut nya saja,buang kulit dan tinggalkan
ekornya sahaja. goreng dengan lebihan adunan tepung tadi tapi cairkan
sedikit) * untuk jadi kembung, adunan tepung campurkan penaik dan di
perap 1/2jam. kemudian pegang ekor udang lalu di celup udang dan
digoreng dengan minyak yang panas
* ikut resepi asal ada cucur kerepeknya tapi akak x buat sebab x sempat.
1 mangkuk tepung gandum
1 cawan kelapa
1 cawan tauge
sedikit garam
minyak untuk menggoreng
Kesemua bahan ini di kacau rata dengan sedikit air dan apabila hendak menggoreng celupkan dulu sudip ke dalam minyak panas agar tidak melekat.
kemudian ambil sesenduk tepung bubuh atas sudip lalu di goreng (boleh letak udang dan bawang goreng untuk hiasan jika suka)
* ikut resepi asal ada cucur kerepeknya tapi akak x buat sebab x sempat.
1 mangkuk tepung gandum
1 cawan kelapa
1 cawan tauge
sedikit garam
minyak untuk menggoreng
Kesemua bahan ini di kacau rata dengan sedikit air dan apabila hendak menggoreng celupkan dulu sudip ke dalam minyak panas agar tidak melekat.
kemudian ambil sesenduk tepung bubuh atas sudip lalu di goreng (boleh letak udang dan bawang goreng untuk hiasan jika suka)
HIASAN LAIN LAIN
sengkuang - potong memanjang
timun - potong memanjang
taugeh - panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan gorengkan sekejab sahaja terus angkat.
RESIPI KUAH ROJAK
- Bahan kuah -
300g keledek
1 liter air (anggaran)
1 mangkuk kecil asam jawa
1 L air (anggaran)
3 bj bawang besar - dikisar
12-15 tangkai lada kering - dikisar (ikut suka pedas)
garam secukupnya
1 cawan kacang tanah - digoreng & dikisar halus
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula
1/3 cawan minyak masak
Beberapa keping biskut marie kisar - umi tambah
Untuk bahan kuah :
Rebus keledek empuk. Kisar dengan air. Campur asam jawa dengan air, tapis dan ketepikan.
Panaskan minyak, tumis bawang dan lada kering yg telah dikisar. Tuang keledek & kacau.
Masuk kacang tanah, gula merah. Masak sampai terbit minyak.
masukkan garam, dan air asam jawa. Kacau selalu atas api perlahan supaya tidak berkerak
Rasalah masam & manisnya blh di adjust mengikut selera.
* jika dah tumis tapi masih kurang pedas bancuhkan sedikit serbuk cili dan masukkan dalam kuah masak hingga mendidih
* kuah ni boleh juga dimasak secara leburkan semua ( x perlu di tumis ) ia x menggunakan minyak dan bawang besar tapi tukarkan dengan bawang goreng hancurkan dan air tukarkan kepada air asam jawa
* jika dah tumis tapi masih kurang pedas bancuhkan sedikit serbuk cili dan masukkan dalam kuah masak hingga mendidih
* kuah ni boleh juga dimasak secara leburkan semua ( x perlu di tumis ) ia x menggunakan minyak dan bawang besar tapi tukarkan dengan bawang goreng hancurkan dan air tukarkan kepada air asam jawa
2 comments:
wow..sedapnya...lama tak makan rojak.....frst time here...hapi to follow u..bila ada masa ..sillalah singgah kat,
http://subhieskitchen.blogspot.co.uk/
tu la rojak kalau buat sendiri lebih puas hati dan puas makan..salam ukhwah subhie..nanti umi datang ya...
Post a Comment