Monday, December 1, 2014

Is 'Ketam' Bola Masak Cili

Assalamualaikum dan selamat sejahtera
Dah sampai kita ke bulan Disember..bulan terakhir untuk setiap tahun masihi... tak lama lagi kita akan sampai ke Tahun 2015...banyak kisah suka duka dalam tahun ni untuk memberikan pengajaran dan pengalaman dalam hidup sementara ini..Harap ada juga memberi manfaat kepada semua.. 

resepi ketam bercili ni umi ambil dari erneiyusnida...sebab teringin nak makan... nak minta ibu masakkan..ibu jauh nun di Johor...sebenarnya rindu pada masakan ibu yang buat hati sentiasa gembira..maklumlah masakan penuh kasih sayang...ok la, tak yah cerita panjang...meh semak apa yang perlu disediakan...

Resipi Chili Crab Ala Chef Wan
Oleh ;- erneiyusnida


Bahan;


4 ekor ketam (dibersihkan dan dipotong 2)

1 biji telur

1/4 sudu teh garam

1 susu teh lada sulah

1 sudu besar tepung jagung

 

 Cara:

1. Panaskan minyak. 

2. Satukan telur, garam dan lada sulah. gaul rata.

3. Celupkan ketam pada campuran telur

4. Taburkan ketam dengan tepung jagung.

5. Goreng sehingga masak. Angkat dan toskan. (Jangan terlalu lama bila memasak seafood )


Bahan sos


Bahan A (untuk dikisar halus)

6 ulas bawang merah

6 ulas bawang putih

5-6 tangkai cili merah

3 sudu chili kering yang sudah dikisar / 1 1/2 sudu chili powder

1/2 inci halia

sedikit air untuk mengisar

 

Bahan B


3 sudu besar chili sauce

2 sudu besar gula

2 sudu besar cuka

1 biji telur

2 biji tomato (dikisar halus) / setengah mangkuk tomato puree

garam secukup rasa

   
Cara-cara membuat sos;

1. Panaskan 3 sudu minyak masak. Tumiskan bahan A hingga naik minyak.

2. Masukkan tomato yang kisar. renihkan 5 minit.

3. Masukkan chili sauce, gula, cuka, garam. Masakkan hingga agak kering mengikut kepekatan yang kita kehendaki. Jika terlalu kering tambahkan air. Rasa!

4. Masukkan ketam yang dah digoreng tadi. Kacau rata.

5. Masukkan telur. tutup api. kacau laju-laju... tak mau jadi omellete!!!..hihihi. ;) 

Related Posts:

  • Lontong biasa2 aje....Resepi kuah lodeh dan Sambal Ikan Bilis.. Assalamualaikum dan selamat pagi Untuk hari ini menu sarapan merangkap makan tengahari... tetiba terasa nak makan lontong ikut selera sendiri..ye lain orang lain caranya..banyak jenis lontong ada..lontong biasa, lontong … Read More
  • Popia Daging Bunjut - entry pertama 2015 Assalamualaikum dan Selamat Tahun Baru   Harap masih belum terlewat untuk umi mengucapkan selamat tahun baru masihi untuk semua sahabat umi..diharapkan bukan hanya umur yang bertambah juga amalan kita juga...in sha A… Read More
  • Asam Pedas Johor Di hari Lahir Che Mat Gebu Sifuku Assalamualaikum dan selamat pagi Alahai orang Johor ke Melaka ke..memang tak boleh pisah dengan asam pedas... tak kira la.. guna ikan ke, ayam ke, telur ke..atau daging.. umi memang tak tolak... masa mengandungkan nazirah… Read More
  • BURGER SAMBAL a.k.a BURGER MALAYSIA Bekal ke Sekolah Assalamualaikum dan selamat sejahtera Dah samapi minggu kedua persekolahan, anak2 umi pun dah boleh menyesuaikan diri dengan alam persekolahan.. semoga segalanya dipermudahkan Allah s.w.t. .. Amin.. setiap hari, sebelum… Read More
  • Mee Jawa..oh..Mee Jawa Assalamualaikum dan selamat pagi Sekejap je dah pertengahan bulan Disember.. cepat betul masa berlalu.. Ya Allah semoga manfaat umurku ini... sarapan apa pagi ini? umi macam orang mengidam plak..terbayang mee jawa kak yat… Read More

2 comments:

zila norazila said...

salam ummi..
cuti sek x bwk budak2 balik kota kew..alahai mmg kan masakan mak paling superb..rindu jgk nk balik kg:)

umi's cup cake said...

Salam zila,
ari tu ada balik jap tengok nenek tak sihat..balik jap je sbb jadual suami padat..huhu

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive