Assalamualaikum dan selamat sejahtera
Dah sampai kita ke bulan Disember..bulan terakhir untuk setiap tahun masihi... tak lama lagi kita akan sampai ke Tahun 2015...banyak kisah suka duka dalam tahun ni untuk memberikan pengajaran dan pengalaman dalam hidup sementara ini..Harap ada juga memberi manfaat kepada semua..
resepi ketam bercili ni umi ambil dari erneiyusnida...sebab teringin nak makan... nak minta ibu masakkan..ibu jauh nun di Johor...sebenarnya rindu pada masakan ibu yang buat hati sentiasa gembira..maklumlah masakan penuh kasih sayang...ok la, tak yah cerita panjang...meh semak apa yang perlu disediakan...
Resipi Chili Crab Ala Chef Wan
Oleh ;- erneiyusnida
Bahan;
4 ekor ketam (dibersihkan dan dipotong 2)
1 biji telur
1/4 sudu teh garam
1 susu teh lada sulah
1 sudu besar tepung jagung
Cara:
1. Panaskan minyak.
2. Satukan telur, garam dan lada sulah. gaul rata.
3. Celupkan ketam pada campuran telur
4. Taburkan ketam dengan tepung jagung.
5. Goreng sehingga masak. Angkat dan toskan. (Jangan terlalu lama bila memasak seafood )
Bahan sos
Bahan A (untuk dikisar halus)
6 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
5-6 tangkai cili merah
3 sudu chili kering yang sudah dikisar / 1 1/2 sudu chili powder
1/2 inci halia
sedikit air untuk mengisar
Bahan B
3 sudu besar chili sauce
2 sudu besar gula
2 sudu besar cuka
1 biji telur
2 biji tomato (dikisar halus) / setengah mangkuk tomato puree
garam secukup rasa
Cara-cara membuat sos;
1. Panaskan 3 sudu minyak masak. Tumiskan bahan A hingga naik minyak.
2. Masukkan tomato yang kisar. renihkan 5 minit.
3. Masukkan chili sauce, gula, cuka, garam. Masakkan hingga agak kering
mengikut kepekatan yang kita kehendaki. Jika terlalu kering tambahkan
air. Rasa!
4. Masukkan ketam yang dah digoreng tadi. Kacau rata.
5. Masukkan telur. tutup api. kacau laju-laju... tak mau jadi omellete!!!..hihihi. ;)
2 comments:
salam ummi..
cuti sek x bwk budak2 balik kota kew..alahai mmg kan masakan mak paling superb..rindu jgk nk balik kg:)
Salam zila,
ari tu ada balik jap tengok nenek tak sihat..balik jap je sbb jadual suami padat..huhu
Post a Comment