Tuesday, July 2, 2013

Tiramisu Pandan

Assalamualaikum dan selamat petang
Salah satu menu yang umi buat hari tu... umi buat kek span pandan untuk tiramisu ini...umi guna resepi dari blog Hana... maaf kalau gambar tak cantik sebab umi nak cepat...gambar tiramisu ini dipoting pun tak ada... layan je la ya..hari ini tak boleh celoteh banyak sebab banyak kerja menanti... layan resepi dari hana yang umi campur warna hijau dan aroma pandan je...apa pun, terima kasih Hana atas resepi ini...

Resepi Sponge Cake
Bahan-bahan

  • 150g tepong super fine
  • 150g gula kastor
  • 5 biji telor gred A
  • 1 sudu besar ovalette
  • 80ml air
  • 80ml minyak / mentega cair
  • 1 sudu teh serbuk penaik 
  • pewarna hijau - umi tambah
  • 3 sudu kecil perisa pandan - umi tambah
Cara-cara
  1. satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)
  2. perlahankan kelajuan dan masukkan air.pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
  3. tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
  4. sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
  5. bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis.

Resepi Tiramisu

Bahan-bahan
  • 1 biji sponge kek atau apa2 kek- umi gune sponge kek pandan di atas
  • 250g cream cheese
  • 200ml whipping cream
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
  • 1 sudu makan serbuk nescafe
  • serbuk koko untuk hiasan
Cara-cara
  1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
  2. Satukan gula, cheese dan cream.
  3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu.
  4. Potong kek pada 2 bahagian.
  5. Tuang@renjis2kan bancuhan nescafe ke atas kek sehingga kek agak lembab.
  6. Then sapukan adunan cream+cheese tadi atas kek
  7. Susun lagi bahagian yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.
  8. kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar.
  9. Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya

Related Posts:

  • Lempeng pekak menu sama CMG hari iniAssalamualaikum dan selamat pagiMacam janji je hari ni umi dgn CMG, menu yang sama tajuknya :HARI HUJAN, SARAPAN LEMPENG PEKAK... dan umi MEMANG amik dari blog CMG tu pun..cuma umi tambah sedikit sayur supaya anak2 umi makan … Read More
  • Tomyam Sempoi FaizalAssalamualaikum dan selamat pagiPerasaan umi pagi ni seronok sangat...satu perasaan indah yang tak dapat diungkap dengan kata2 sebab umi tak pandai nak bermadah...rasa tenang kerana diberikan peluang di muka bumi Allah ini un… Read More
  • Serimuka Mangga...muka ku pun berseriAssalamualaikum dan salam sejahteraHujung minggu lepas, umi buat serimuka mangga....memandangkan ada mangga yang umi bawa balik dari kampung dan manis sangat....nak buat serimuka ni kenalah pilih mangga yang manis ya..jangan … Read More
  • Blueberry Peach Cream Cheese Butter CakeAssalamualaikum dan selamat malamMalam yang sunyi ni seakan memahami hati umi yang rawan ni...sunyi sepi menambah pilu di hati..benar la kata seorang ustaz di dalam satu ceramah, menjaga sekeping hati tidak la mudah tapi untu… Read More
  • Puding Laici Dangdut Chef HanielizaAssalamualaikum dan salam sejahteraPagi2 umi dah tunjuk puding...takkan umi makan puding untuk sarapan, ya tak? puding ini umi buat untuk minum petang semalam...sejap makan sejuk2...tapi puding ni agak manis...lain kali umi n… Read More

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive