Tuesday, May 6, 2014

Roti Sarang Lebah..akhirnya...

Assalamualaikum dan selamat petang

Hari ni ada cerita sedih mengenai Allahyarham Dato Aziz Satar telah meninggal dunia pada pukul 2 pagi tadi..Semoga Roh Allahyarham di tempatkan bersama-sama orang-orang yang beriman..amin.. Al-fatihah..

Hari ni umi nak panjangkan resepi roti sarang lebah yang telah hangat di pasaran...hasil intai di blog izah..umi tak sempat nak celoteh panjang...moh la tengok resepinya...ops lupa, rasanya..wallah..

ROTI SARANG LEBAH
resepi: Lydia Honey
by: Izahdaut
DOH✏️
2 cawan tepung gandum * izah campur tepung roti
1/2 Sudu teh dry yeast
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik *yogurt tak de izah ganti buttermilk
¼ cawan minyak sun flower
1/2 cawan air suam +-

**Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch jika suka

Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan berbuih.
Dalam mangkuk adunan, campurkan, garam, tepung gsndum, baking powder dan kacau sebati.
Masukkan campuran yeast dan yogurt ke dalam mangkuk adunan dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang tahap melekat kat tangan.��
Uli dengan tangan sedikit dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan teruslah membelasah doh sehingga tak lekat di tangan. INGAT..cara ulinya jika tak ada BM adalah macam nak sental baju zaman dolu2 (zaman tak de washing machine basuh kain kat sungai), tolak tarik tolak tarik menggunakan penumbuk lagi bagus.
Uli sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.
Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup like dalam oven atau microwave yang TAK di ON ok..��
Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginya
Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak.
Buat sampai habis. Memang doh lembik tapi dont worry kalau melekat sapukan tangan anda dengan minyak je.
Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi. ��
Sementra menunggu doh naik ON kan over anda.. Setting 180-200C api atas bawah..(ikut oven anda gak ye..my oven suhu ni).
Make sure oven panas giler baru masukkan loyang. 10 minit pertama guna api bawah jer, 5 minit terakhir pakai api atas bawah.
Time bako dalam 10-15 minit.
Keluarkan dari oven dan cepat2 tuangkan butterscotch di atasnya.
Sedia untuk dihidangkan.



NOTE:-
1) doh memang lembik.. Jsngan tambah tepung, cuma sapukan tgn anda dgn minyak masa nk bahagi2 doh kecik2.
2) No need perfect bulat sgt just lebih kurang sbb nanti dia akan bulat sendiri bila naik.
3) Make sure oven benar2 panas supaya ia lembut bak cotton.
4) JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti keras
5) Kalau tak abis makan tu simpan roti dalam air tight container atau balut pinggan anda dengan plastic kemas2.




BUTTERSCOTCH SAUCE
1/2 cup brown sugar bukan gula merah ok
1/2 cup whipping cream(kalau tak de boh jer susu cair)
A pinch of salt
1/2 tsp vanilla essence
25g butter

Cairkan butter dakam periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.
Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya.
Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.

NOTE:-
Make sure semua bahan tersedia dekat dapur anda kerana sos ni cepat hangus kalau di tinggalkan.
Awas masa nak tuang cream tu sbb gula ni panas sangat.. Berhati2, baik guna senduk jangan guna sudu takut malang tak berbau .

Related Posts:

  • Plain Bread Kak Yani (breadmaker)Assalamualaikum dan selamat pagiDah sarapan? sarapan apa ya hari ni? umi sarapan roti yang masih ada lagi..ala, plain bread atau roti biasa je tapi umi uli, masak dan tunggu siap je dalam breadmaker tu..umi dah makan roti ni … Read More
  • English Scone dan doakan ayah umiAssalamualaikum dan selamat pagiEnglish scone? apa la pulak ni ya...sebenarnya umi nak buat pengakuan...ini lah kali pertama umi makan scone ni...umi buat khas masa ayah umi datang ke rumah umi ujung minggu baru ni..katanya t… Read More
  • HOKKAIDO MILKY LOAF tapi bukan bentuk loaf ya..Assalamualaikum dan selamat malamHari ini umi dan nazirah cuba buat roti yang nampak menarik di blog kak nor...tapi umi tak buat bentuk loaf memandangkan umi nak ajar nazirah bulatkan doh roti..kali pertama tapi alhamdulillah… Read More
  • Homemade Tepung Naik SendiriAssalamualaikum dan salam sejahteraAlhamdulillah semalam 20.11.2011, adalah hari pernikahan adik umi dan majlis kesyukuran..majlis yang kecil tapi meriah...Tahniah adik ku, Siti Khairani Alias dan pasangannya Khyru Mat Aris..… Read More
  • Buttery Yeast Rolls Cik SibukAssalamualaikum dan selamat pagiMesti ada yang terdetik di hati..eh, roti lagi ke umi? Nak buat macam mana memang umi suka mencuba pelbagai jenis roti, lebih2 lagi bila suami hadiah kan breadmaker...setiap pemberian mestilah … Read More

0 comments:

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive