Tuesday, March 5, 2013

Roti Manis Ala Jepun Kak Liza Intai Dapur

Assalamualaikum dan selamat petang
Apa khabar semua sahabat umi? Lambat betul umi 'bersiaran' kan? Anak2 umi kurang sihat... demam + batuk + selsema... jadi perhatian kepada mereka lebih utama... permata hati kan... sekarang ni cuaca agak panas... umi pun dah batuk sikit2... harap2 tak berpanjangan... kepada sahabat umi yang juga kurang sihat, makan ubat tau... sekali sekala kita diuji sedikit... menghapus dosa, amin...
Hari ini umi nak kongsi resepi roti yang telah mengoda umi... ni semua kak liza empunya blog 'intai dapur' punya pasal.. tapi ujung minggu baru umi boleh buat sebab tepung roti dah abis... terlalu mengoda gambar kak liza tu...lagi pun gian rasa nak meroti... lama tak buat...hehe...
Terima kasih kak liza sebab dah goda umi... goda dengan cara berhemah..hehe.. sedap dan rasa makan kat Jepun...boleh ke gitu?...izinkan umi salin semula kat sini..resepi asal dari Gert (My Kitchen Snippets)... selamat mencuba...


RESEPI ROTI MANIS ALA JEPUN
Oleh : Kak Liza Intai Dapur & Gert

Bahannya:

375 g tepung roti (high protein flour)
100 g tepung gandum
35 g susu tepung
1 biji telur*
1/2 camca teh esen vanilla*(*disatukan dan kacau sedikit)
80 g gula halus
3/4 camca teh garam
2 1/2 camca teh instant yeast
150 ml air suam (kurang lebih)
40 g mentega
4 camca besar "water roux" (campur 250 ml air + 50 g tepung gandum, kacau rata dan masak dengan api perlahan hingga pekat, sejukkan sebelum diguna)
1 biji telur + sedikit air + esen vanilla = kacau rata, untuk sapuan

Caranya:-



  1. UNTUK DOH ROTI :- Satukan air suam dengan ragi, kacau rata dan biar berbuih. Dalam satu bekas, satukan tepung gandum, tepung roti, garam, gula, telur dan water roux, gaul rata hingga sebati, masukkan ragi tadi dan gaul hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal, lembut dan anjal. Bulat2kan doh, bungkus dengan plastik dan biar naik 2 kali ganda. 
  2. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan untuk doh dalam bread maker kecuali telur untuk sapuan. Pilih setting untuk "Doh" dan tekan "ON". Tunggu hingga siap.
  3. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, bagi kepada 16 bahagian sama besar (mat bagi pada 12, tapi kalau 16 lagi cun, comey). Bulat2kan setiap doh dan susun dalam bekas yang telah disapu sedikit mentega. Biar naik sekali ganda lagi (kurang lebih 45 minit).
  4. Sapu permukaan roti dengan telur tadi dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 20 - 25 minit atau hingga peerang keemasan. Sedap dimakan bersama jem kegemaran atau seri kaya.

Related Posts:

  • Nikmat Allah yang manakah kamu dustakan? Assalamualaikum dan selamat tengahari Minggu yang agak sibuk buat umi..tapi minggu rezeki dari Allah.. teringat akan ayat surah Ar-Rahman yang bermaksud ;- Allah mengingatkan manusia hingga berulang sampai 31 kali deng… Read More
  • Roti Mexican Bun Assalamualaikum... Akhirnya.. penyakit M umi untuk buat mexican bun kesukaan suami dah terpecah.. betul2 M.. suami umi suka sangat makan.. umi plak teramat la "rajin" nak buat.. tapi semalam..buat jugak.. dah sampai seru … Read More
  • Resepi Roti Jala & Happy Birthday Ahnaf Assalamualaikum dan salam sejahtera Alhamdulillah sekejap je dah 2 minggu kita berpuasa... hari ini 1hb Julai 2015 merupakan hari ulangtahun ke 5 tahun anak umi iaitu Ahnaf.. semoga abg menjadi anak yang soleh, penjaga akak… Read More
  • Tempahan Roti Umi Assalamualaikum dan selamat pagi Alhamdulillah.. semenjak umi belajar buat roti uli tangan dengan kak zalina, Kisah umi di sini... rezeki semakin bertambah... tak rugi pergi belajar.. blogger glamour macam Cheq Da dari Came… Read More
  • Homemade Pizza Sardin Assalamualaikum dan selamat pagi alahai..dah seminggu gambar ni kat draf tapi tak sempat nak menulis.. umi buat piza simple ni masa anak2 umi kurang sihat dan mintak nak makan piza..kurang selera nak makan nasi.. amboi de… Read More

5 comments:

ady said...

as-salam
nampak ngancam roti tu lembut dan gebu..

umi's cup cake said...

Waalaikumsalam Abg Ady,
memang lembut dan gebu bang..cuba la

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum...Hari tu bila tengok kat dapur Kak Liza dah terguda abissss dan then tengok sini plak..agak2 klu nak skip water roux tu ok tak..malas plak nak membuatnya...

umi's cup cake said...

Waalaikumsalam sue,
boleh juga skip water roux tu..tapi kena gantgi dengan bread softner dan bread improver..

5689 said...

zzzzz2018.8.14
ugg boots
canada goose outlet
christian louboutin shoes
ralph lauren uk
coach outlet
pandora jewelry outlet
mlb jerseys
red bottom
ralph lauren outlet
manolo blahnik outlet

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive