Wednesday, May 2, 2012

Sosej Blossom Bun

Assalamualaikum dan selamat petang
 
Dah makan tengahari? alhamdulillah...gambar kat atas adalah menu umi sarapan umi sekeluarga iaitu sosej blossom bun yang resepinya umi ambil dari blog CMG  sebenarnya resepi ni dah lama umi simpan tapi dugaan nak buat..... apa dugaannya?

Dugaan 1 : sosej selalu habis bila time nak buat
Dugaan 2 ; mix vege umi jarang ada stok...
Dugaan 3 : baru2 ni tepung roti habis la...
Dugaan 4 : yang paling besar, MALAS...senang cerita kan?
Apa pun akhirnya dapat umi atasi dugaan2 tu...maka terhasil la sosej blossom bun ni...bun yang lembut dan suami umi kata, boleh jual....hehe..apa pun terima kasih CMG untuk resepi yang hebat ni...cuma 'tang' rupa tu, perlu umi perbaiki lagi...kalau nak tengok cara2 buat bentuk blossom, umi ada ambil dari CMG

Jom Cuba : Sosej Blossom Bun

Apa yang diperlukan?
250 gram tepung roti (high protein flour)
50 gram gula halus @ gula kastor
1/2 camca teh garam halus
10 g susu tepung (mat guna susu "everyday")
1/4 camca teh bread improver
1/4 camca teh bread softerner
30 g telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
6 gram instant yeast
20 g mentega
125 ml air suam (kalau guna Breadmaker guna air biasa)
10 batang sosej "Ayamas", celur sekejap, tos dan sejukkan
Mayonnaise secukupnya
Sos cili/sos tomato, secukupnya
Mix vege secukupnya

 

Jom Cuba!
  1. UNTUK DOH :- Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih. Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit). Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap (selalunya BM mengambil masa 30 minit menguli dan 1 jam memerap, ikut jenis BM masing2).
  2. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, bahagi doh kepada 10 bahagian sama besar (kurang lebih 50 g setiap satu). Ambil satu bahagian, canai memanjang, letak 1 batang sosej ayam dan bungkus, kemudian kerat kepada 8 bahagian (seperti dalam gambar).
  3. Kemudian, bentukkan seperti dalam gambar dengan menolak setiap bahagian keluar hingga keratan terakhir ditolak ketengah2 bahagian membentuk sebagai tampuk bunga. Tekan sedikit biar kelihatan kemas. Alih alam dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Jarakkan antara satu sama lain. Buat hingga siap. Perap 45 minit.
  4. Sapu dengan baki telur tadi (30 gram) rata2. Tabur mix vege, kemudian paipkan sos cili/sos tomato dan juga mayonnaise. Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 20 - 25 minit. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan....

Related Posts:

  • Pajeri Nenas & Ayam Masak Merah Gandingan Nasi Beriani Assalamualaikum dan selamat pagi Manusia dalam hidup ini pasti ada keterikatan dan pergaulan dengan orang lain. Maka setiap kali seorang itu mulia dalam hubungannya dengan manusia dan terpercaya dalam pergaulan… Read More
  • Nasi Lemak Kangkung  Assalamualaikum dan selamat pagi Sarapan apa pagi ini? meh la makan nasi lemak kangkung...semalam umi baru balik dari kampung suami ..tapi nasi lemak ini umi masak untuk bekalan semasa nak balik ke kampung... kira b… Read More
  • Kuey Teow Sup SEDAP... Assalamualaikum dan selamat sejahtera Baru masuk minggu kedua persekolahan..umi dha pening fikir menu yang anak2 umi suka untuk makan tengahari...memandangkan anak2 umi suka makan kuey teow.. dan sup..umi google la resepi… Read More
  • Popia Daging Bunjut - entry pertama 2015 Assalamualaikum dan Selamat Tahun Baru   Harap masih belum terlewat untuk umi mengucapkan selamat tahun baru masihi untuk semua sahabat umi..diharapkan bukan hanya umur yang bertambah juga amalan kita juga...in sha A… Read More
  • Nasi Baryani / Beriani dan Kuah Daging Baryani Batu Pahat Assalamualaikum dans selamat tengahari Alhamdulillah, masih kita bertemu di minggu baru dengan semangat yang baru...semoga j\hidup kita lebih diberkati Allah dan dipermudahkan laluan untuk beriman dan beribadah kepada All… Read More

6 comments:

Sheila Shafeareen said...

salam sdp tu kenyang mkn sekeping.......lama pulak x meroti

ZalinZalina said...

Lama kak sheila tu baru 2 minggu..he he...lama kak ina tak buat roti ni dah berbulan2...meh nak mintak angin rajin meroti dari awak ni :)

umi's cup cake said...

salam kak sheila...memang kenyang makan sekeping...sebab rotinya gemuk2 tapi makan masa panas2, tak sedar dah makan 2 keping

umi's cup cake said...

boleh je kak ina...meh umi hembus skit..bismillah puh....rajin la kak ina meroti...

zila norazila said...

salam umi
alahaiii chumill la roti tue..kita jew nie yg x rajin2 nk menguli ..:)

umi's cup cake said...

salam zila...zila rajin buat masakan lain yang umi sendiri malas...hehe

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive