Monday, May 20, 2013

American Chocolate Cake & Hadiah Hari Guru dari Nazirah

Assalamualaikum dan selamat pagi
Apa khabar semua sahabat umi? Mesti ada yang merungut sebab umi pagi2 dah cerita pasal kek coklat... kek coklat ini datang dari jauh pulak tu...hehe..nama je jauh tapi bahan2nya masih boleh dapat kat Malaysia ini...umi buat setengah aduanan dari asal... umi buat untuk anak kawan umi yang sebaya dengan ahnaf.. namanya Nur Adni Syafiqah.. harap2 adni suka kek ni... dekonya simple sebab umi tak pandai nak deco cantik2... tengah belajar lagi ni...
Ni pulak hadiah dari nazirah untuk cikgu-cikgunya iaitu Cikgu Tina, Cikgu Wani, Cikgu Jun dan juga Cikgu Maria... seronok sangat bila hajat nak bagi hadiah kepada cikgu tercapai...senyum sampai ke telinga...rasa bangga pun ada la tu... hai nama pun anak2 kan... asal dia bahagia, umi apatah lagi...
 
Resepi : American Chocolate Cake
Oleh : http://zachoes.blogspot.com/2011/10/resepi-american-chocolate-cake.html

Loyang 8" bulat ketinggian minima 2" 
(bahan di bawah adalah separuh dari resepi asal)

Bahan A:
10g coklat emulco - ku guna 1/2sb coklat emulco + 1/4st coffee emulco
25g serbuk koko
100ml @ 100g air suam
***Bahan di atas dicampur dan diketepikan.

Bahan B:
125g butter- keluarkan 10 minit sebelum mula projek dan potong dadu utk lebih mudah dipukul
150g gula kastor
1/4st garam - boleh abaikan kalau guna butter bergaram

Bahan C:
2 biji telur Gred A
1/2st esen vanila
***Bahan di atas campur dalam satu mangkuk dan pukul sikit dengan garfu untuk sebati. Ketepikan.

Bahan D:
125g tepung superfine - tepung kek pun boleh. Darurat tepung gandum pun boleh cuma tekstur tak sehalus tepung superfine/kek
1/4st soda bikarbonat
1/2st baking powder
***Bahan di atas diayak dalam satu mangkuk besar. Ketepikan.
 Cara:
1. Pukul Bahan B hingga kembang, gebu, lemak berkrim dan kelihatan sedikit pucat (ada la dalam 5 minit kot, maksimum speed).
2. Masukkan Bahan C sambil dipukul rata (stage ini adunan akan kelihatan sedikit curdled macam yoghurt).
3. Masukkan Bahan A, diselang selikan dengan Bahan D. Gaul sekata guna mixer (pastikan tepi-tepi mangkuk mixer pun di'scrap' sekali sekala.)
4, Tuangkan campuran dalam loyang dan telah digris dengan butter serta dialas baking paper (ku guna non-stick baking paper dan ia juga digris sedikit dengan butter untuk lebih mudah dikeluarkan nanti).
5. Bakar 180C, 40-50 minit atau hingga lidi dicucuk di tengah kek keluar kering.
6. Sejukkan kek atas redai kek, kemudian hiaskan dengan ganache atau suka hati.

Ganache:
150g whipping cream@fresh cream - ku guna fresh cream, jadi ia manis
150g coklat masakan, dicincang - Dicadang supaya guna semi-sweet atau bittersweet terutama kalau guna fresh cream, sebab keknya ngam-ngam manis, jadi seeloknya topping jangan manis sangat).
***Panaskan whipping cream atas api kecil hingga timbul buih-buih kecil. Tutup api dan masukkan coklat. Kacau hingga coklat cair dan sebati dengan whipping cream. Ketepikan pada suhu bilik sebelum digunakan.

ATAU
***Panaskan whipping cream secara double-boiler, masukkan coklat cincang dan kacau hingga coklat cair. Pastikan air tidak kena pada dasar bekas tersebut. Ketepikan pada suhu bilik sebelum boleh dituangkan atas kek yang telah dibuat crumb-coating (iaitu sapuan nipis menggunakan fresh cream atau buttercream bagi menampakkan permukaan kek kelihatan lebih licin dan sekata).

Related Posts:

  • Bubur Nasi permintaan Nazirah Assalamualaikum dan selamat pagi Apa khabar? Semoga semuanya sihat..kalau ada yang tak sihat, jangan lupa makan ubat...dan sebelum makan ubat tu, pastikan perut tak kosong..makan la sedikit sebagai alas perut...Bagi yang… Read More
  • Classic Durian Cheesecake  Assalamualaikum dan selamat malam Mohon ampun dan maaf sebab lam dah tak update disebabkan masalah internet sikit...nak komen pun boleh malam je..sedang usaha mengupdatekan blog yang tak apa2 ni...Harap umi sekeluarg… Read More
  • Kek Pelangi @ Rainbow Cake  Assalamualaikum dan selamat pagi Salam ceria buat semua sahabat umi dan semoga bunga ceria di hati kita seperti cerianya kek pelangi di atas tu..hehe...Minggu baru di bulan baru iaitu bulan Februari... ki… Read More
  • Happy Bithday Hakimi dan Kek Sachertorte Assalamualaikum dan selamat pagi Comel kan Hakimi ni...hari ini hakimi menyambut ulangtahun ke 5 tahun...punya la seronok dapat kek sachertorte...kanak2 memang teruja dengan kek coklat dan lebih2 lagi dengan coklat warna w… Read More
  • Selamat Hari Lahir Suamiku & Black Forest CakeAssalamualaikum dan selamat pagiTerima kasih Ya Allah kerana memberikan kuSuami yang soleh sangat bertangjungjawab pada keluarganyaKeluarganya dibawa mencintai dan takutkan Tuhannyakami dididik beribadahdan berakhlak yang mul… Read More

6 comments:

zila norazila said...

salam ummi
kek cantiknya..umi lg rajin dr zila tau..tggu lps brsalin baru leh mkn kek ..adoii rindu dgn kek:)

umi's cup cake said...

Salam Zila,
umi bukan rajin sangat tapi terapi jiwa...

ady said...

as-salam siti
cantiknye kek siti buat tu..mesti anak siti suka kan..

umi's cup cake said...

Waalaikumsalam Abg Ady,
budak2 memang suka sangat..

Nadz Nazharzan said...

Assallamualaikum Umi..

Sedapnya tgk kek yg disirami dan dibungkus dgn ganache... Hihihii...

umi's cup cake said...

Waalaikumsalam Nadz,
Semua orang terliur nadz termasuk la umi..apatah lagi anak2

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive