Friday, December 16, 2011

Kek Pisang Sempoi

Assalamualaikum dan selamat tengahari

Alhamdulillah telah ketemu kembali dengan penghulu segala hari...hari Jumaat yang penuh barakah...Dah makan tengahari? tentu ramai yang tersanda kekenyangan kan? umi pun sama.. tadi ada sedikit jamuan anjuran rakan2 opis, alhamdulillah murah rezeki hari ni...yang di pejabat, jangan la mengantuk pula ya...

bagi suri rumah pula, mungkin tengah pikir apa pula nak buat minum petang pula...lebih2 lagi musim cuti sekolah sekarang ni... apa kata buat kek pisang yang senang dan cepat disediakan ni.. lagi mudah kalau dibakar dalam cup, lebih cepat dan mudah kerana tak perlu dipotong lagi... hanya terus makan je...resepi yang amat sempoi dan sedap ni dari Sofinar@MyR tu...tapi umi ambil dari blog kak ummi zhaidi yang rajin dan sentiasa ada idea best tu..(kak ummi, puji ada makna ni..hehehe)...

kek ni salah satu kegemaran suami umi..suami umi agak cerewet tentang kek pisang, berdebar umi masa suami umi tengah 'test' rasa kek ni..alhamdulillah, menepati piawai, lain kali umi nak buat kek pisang ni sebab sempoi dan mudah sangat...lebih rezeki, sedang elok je kek ni masak, mama angkat nazirah pun datang singgah rumah...langkah kanan la nampaknya...anak dara umi tu pun apa lagi? tunjukk aksi la kat mama dia, tolong tuangkan air....rajin la tu, semoga sifat tu berkekalan...eh, jom la tengok resepinya...



Jom Cuba : Kek Pisang Sempoi

Apa yang diperlukan?
  • 150 gm pisang emas (Ummi letak 6 biji pisang emas kecil) - lecek
  • 180 gm tepung gandum
  • 180 gm gula perang/gula castor
  • 3 biji telor
  • 120 ml minyak masak
  • 1 st ovalette
  • 1 st soda bikarbonat
  • 1 st baking powder
  • secubit garam

Jom Cuba!

  1. Campurkan kesemua bahan dalam mangkuk.
  2. Putar dengan mixer hingga sebati dan nampak putih.
  3. Masukkan dalam loyang yang telah digriskan dengan sedikit minyak masak.
  4. Bakar pada suhu 180C selama 40 - 45 minit.

(*Pastikan adunan memenuhi separuh loyang sahaja, kerana kek akan naik hampir sekali ganda lagi)

Related Posts:

  • Poached PearsAssalamualaikum dan selamat pagiAlhamdulillah, dapat juga bertemu di minggu baru...dan pagi yang indah ini umi nak cerita menu baru la bagi umi sekeluarga yang telah diperkenalkan oleh kak Shahriah Abdullah di blog beliau dan… Read More
  • Puding Roti Laici BerkismisAssalamualaikum dan selamat tengahariBersua di hari Jumaat yang penuh barakah ini...Jemput la ambil puding roti yang nazirah buat ni..nazirah buat untuk 'mama'nya...(pengasuh) yang minta umi buatkan puding roti...katanya teri… Read More
  • Kek Pisang Tanpa Telur 'Kak liza - Intai dapur'Assalamualaikum dan selamat pagiSemoga semuanya ceria di pagi Isnin yang selalunya membawa kepada 'blues'...mari kita 'merah2' kan hari kita...jangan 'biru' sangat...mesti kebanyakan yang duduk di KL ni malas rasanya nak ke t… Read More
  • Puding Laici Dangdut Chef HanielizaAssalamualaikum dan salam sejahteraPagi2 umi dah tunjuk puding...takkan umi makan puding untuk sarapan, ya tak? puding ini umi buat untuk minum petang semalam...sejap makan sejuk2...tapi puding ni agak manis...lain kali umi n… Read More
  • Raspberry Ripple Cheesecake Ice CreamAssalamualaikum dan selamat tengahariBertemu kembali di minggu baru, pemulaan hari minggu iaitu hari Isnin..diharapkan semuanya lebih bersemangat dan sentiasa bersemangat baru setiap minggu...hari ini juga seorang sahabat umi… Read More

3 comments:

ady said...

as-salam siti

kemain merekah muffin tu...i bet for sure they are very delicious siti...

umi's cup cake said...

memang sedap abg ady..rugi kalau tak cuba

Princess Diana said...

Hamboi2 anak dara ni...rajinnya =) sape buat ni, umi ke atau si dara yang buat muffin tu??hehe

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive