Assalamualaikum dan Selamat Tengahari...
Syukur atas nikmat yang Allah berikan.. masih boleh memperbaiki diri yang usia semakin sedikit dan dosa semakin banyak antara sedar atau tidak... umi macam biasa sibuk dengan tugas harian dan tempahan roti seperti kat sini... Alhamdulillah... hari ini masih jerebu... semoga Allah ampunkan dosa-dosa kita...
ok la berbalik kepada potato fritters atau cekodok kentang ini... dah banyak kali umi buat tetapi lupa nak masukkan entry... masa kenkonon nak cari balik..eh, la... tak ade rupanya... resepi yang amat mudah.. boleh la buat bersama anak2 nanti... bagi anak2 yang baru nak belajar memasak... inilah salah satu resepi in sha Allah jadi dan sedap untuk dicuba... ia sesuai untuk sarapan pagi dan juga minum petang... makan bersama-sama keluarga lebih bermakna... dan jangan lupa untuk berdoa dan berzikir semasa memasak...
Doa Untuk Sedapkan Makanan(Baca 3 kali)
Selawat Nabi 3x (ALLAH HUMMASYALLI AALA SYAIYIDINA MUHAMMAD)
Istighfar 3x (ASTAGFIRULLAH HAL AZIMMM)
Zikir Waktu Masak (Baca 3 kali)
لَيْسَ لَهَا مِنْ دُونِ اللَّهِ كَاشِفَةٌ
(Kacau ikut lawan jam)
Potato Fritters (cucur kentang)
Sumber : Noraida Durani
Bahan-Bahan
- 3 biji kentang (sagat halus, Yatie sagat kasar je)
- 4 sudu besar tepung jagung
- 3 sudu besar tepung gandum
- 1 biji telur
- Daun bawang/daun sup
- 1 tangkai cili merah-Yatie tambah
- Serbuk Lada sulah-Yatie guna coarse black pepper
- Garam dan sedikit gula
- Minyak masak (utk menggoreng)
- Satukan kentang yg telah dsagat dgn tepung jagung, tepung gandum, daun bawang, telur, serbuk lada sulah, garam dan sedikit gula...gaul sebati
- Panaskan minyak masak....sudukan dan goreng agak2 leper....balik2 kan...tunggu sampai masak... angkat....siap
- Sedap dimakan bersama sos