Assalamualaikum dan selamat pagi
Tom yam memang sinonim dengan tekak umi sekeluarga dan kali ini adalah pertama kali umi campurkan air kelapa... dah lama mengidam style tom yam kelapa ni tapi baru kini tercapai hehe...rasa manis dari air kelapa mengimbangi rasa masam tom yam dan ini adalah kombinasi yang terbaik... tapi bagi yang nak tahu asal usul tom yam ni, umi ada ambil dari wikipedia iaitu
Tom yam dalam "Royal Thai General System of Transcription") adalah nama bagi dua hidangan sop yang serupa yang berasal dari Laos dan Thailand.
Versi DiRaja Lao termasuk secubit nasi di dalam sop, sementara versi
biasa Lao yang lain dan versi Thailand tidak memasukkan nasi sebagai
salah satu bahannya. Tom yam dihidangkan secara meluas di negara
berjiranan seperti Malaysia, Singapura, dan Indonesia, dan telah dipopularkan ke seluruh dunia.
Tom yam memiliki ciri-ciri perasa pedas dan masam yang keratar,
dengan penggunaan herba wangi. Rebusan asas dihasilkan dari stok dan
bahan baru seperti serai, daun dari pokok Limau Purut, halia, jus limau nipis, sos ikan dan cili dipenyek. Tom yam biasanya dihasilkan menggunakan udang (tom yum goong atau tom yum kung), ayam (tom yum kai), ikan (tom yum pa di sebahagian Laod dan tom yum pla di Thailand), atau campuran makanan laut (tom yum thale atau tom yum po taek) dan cendawan - biasanya straw mushrooms atau cendawan tiram. Sop itu sendiri sering ditabur dengan sejumlah besar daun hirisan segar cilantro (coriander leaves). Kadang-kala lada giling Thailand (nam phrik phao, Bahasa Thai: น้ำพริกเผา) ditambah: ini memberikan warna sop kuning bata terang dan menjadikan rasa cili lebih ketara.
Variasi baru tom yam adalah tom yum nam khon (Bahasa Thai: ต้มยำน้ำข้น),
di mana sedikit susu atau santan dicampurkan kepada kuah sebagai
sentuhan akhir, dan kemudian diimbang dengan cili kering panggang.
Adaptasi ini tidak patut dikelirukan dengan tom kha gai ("sop halia ayam"), di mana galanga merupakan perisa utama bagi sop berasaskan santan. Tom yum nam khon hampir sentiasa dibuat menggunakan udang, sementara ayam seringkali digunakan dalam tom kha. Sepupunya yang kurang dikenali di luar Thailand adalah - tom khlong.
Pes tom yam perdagangan dihasilkan dengan melumatkan kesemua bahan
herba dan digoreng dalam minyak. Bahang perisa dan pengawet ditambah
kemudiannya. Pes itu kemudian di botolkan atau dibungkus dan dijual
keseluruh dunia. Perisa Tom yam dengan pes mungkin memiliki ciri-ciri
berbeza dengan yang dihasilkan dengan menggunakan bahan herba segar.
Kali ini umi hanya menggunakan tom yam paste dan cuma tambahkan air kelapa..kiranya umi's style la ya...jom tengok apa yang perlu...
Jom Cuba : Tom Yam Air Kelapa
Apa yang diperlukan?
- 10 ekor udang
- 1 cwn stok ayam
- 3 kepingan hirisan lengkuas muda
- 2 keping daun limau purut
- 1 batang serai ~ di titik
- 2 biji bawang merah ~ dihiris nipis
- 2 peket Tom Yum Kung Adabi
- 1 biji kelapa pandan (ambil air bersama isi kelapa) ~ lebihkan kalau suka
- 3 sudu besar jus limau nipis
- 4 biji tomato ceri
- 6 biji cili padi
- 10 cendawan tiram segar
- 1/2 cawan putik jagung muda ~ potong memanjang
- 1/2 cawan lobak merah ~ hiris bulat
- 1 sb daun sup ~ dicincang
- 1 sb daun bawang ~ dicincang
- 2 batang celery
- Panaskan stok ayam dan air kelapa di dalam kuali.
- Masukkan lengkuas, daun limau purut dan serai.
- Kemudian masukkan bawang merah, paste tom yum dan jus limau nipis.
- Masukkan pula putik jagung muda & lobak merah. Biarkan sekejap.
- Masukkan tomato, cili padi & cendawan tiram. Masukkan udang.
- Biarkan selama 2 minit. Taburkan daun sup, celery & daun bawang.
- Boleh dihidangkan.