Sunday, March 13, 2011

Pulut Kuning & Rendang Ayam


Pulut kuning ni kegemaran nazirah, suka sangat sampai 3 kali tambah. pulut ni umi buat lembut je sebab nazirah suka makan macam tu bersama telur rebus kegemaran. kuah rendang ayam pun umi buat tak pedas supaya boleh la nazirah makan. bila pulut tu lembut, ahnaf pun boleh makan. ahnaf lagi la, lambat skit dia akan cakap 'ahhhh' bila dialih bahasa 'umi cepat la'. nak resepi pulut kuning? Jom tengok....resepi asal dari CMG

Jom Cuba : Pulut Kuning

Apa yang diperlukan?
  • 850 g beras pulut
  • 3 inci kunyit hidup, atau
  • 2 camca teh serbuk kunyit
  • 1 keping asam gelugor
  • 2 cawan santan + 1 1/2 camca teh garam, kacau rata
  • 1 helai daun pandan, disimpul

Jom Cuba!
  1. Kupas kunyit hidup (jika menggunakan kunyit hidup), cuci dan tumbuk, campur 1 camca teh air dan perah jusnya. Cuci beras pulut dan rendam, campur asam gelugor dan jus kunyit @ serbuk kunyit tadi. Gaul rata dan biar terendam 8 - 9 jam. (umi rendam 2jam je, nak cepat.hehehe)
  2. Kemudian toskan pulat tadi, keluarkan asam gelugor, letak daun pandan dan kukus 10 minit. Kemudian alihkan pulut yang 1/2 masak tadi ke dalam bekas lain. Masukkan santan sedikit demi sedikit sambil digaul hingga santan habis. Gaul hingga sebati bersama pulut dan kukus balik 15 - 20 minit.
  3. Bila masak, balik2kan pulut dan jika tiada lagi pulut yang mentah, boleh dialihkan ke dalam bekas lain. Hidangkan bersama rendang ayam, kari atau lauk2 kegemaran...(umi makan dengan rendang ayam..nyum2)

2 comments:

khairul said...

perghh sedap nye pulut kuning tu..rindu nye nk mkn..my fav gak tu..

umi's cup cake said...

kesiannya..nnt umi buatkan ya

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive