Wednesday, March 16, 2011

Simple Cheese Cake


Nampak sedap kan?..hmmmm...rasanya memang sedap..buat skit je sebab 1st time buat..alhamdulillah, menjadi..resepi yang simple dan sedap. apatah lagi makan dengan blueberry filling..budak kat opis kata macam makan kat kedai...dia minta resepi..ha...jom tengok resepinya oleh biduri dari Myresepi.com..

Jom Cuba : Simple Cheese Cake

Apa yang diperlukan?( 18 cm )
  • 250g cream cheese
  • 200cc/ml fresh cream/plain yogurt
  • 2 sudu besar jus lemon(umi tak letak)
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 90g gula

Jom Cuba!

  1. Panaskan oven 170 degree. (oven umi kecik, so 150 darjah je). Sapukan loyang dengan butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
  2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream.
  3. Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit
  4. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
  5. Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap.
Nota : Sedap makan dengan blueberry atau strawbery filling. Gambar kat bawah adalah cheese cake yang belum topping.


6 comments:

Wiyah said...

assalamualaikum...hai lama x dgr citer along yer,nampak sdp jer cheee cake tu,,nanti nk try la nyum nyum..hehe,,wiyah follow along!

umi's cup cake said...

waalaikumsalam...
tu la lama kan? macam mana study? harap2 semuanya ok...try la..senang je..nnt bila dah try mesti hubby wiyah nak lagi..hehehe

Mommy Agharr said...

Hi Umi, bestnye tengok cheese cake ni, kalau saya try buat, boleh?? Resepi ni mmg tak ada bottom base yg mcm biskut tu ek? lgpun saya tak suka cheese cake yg ada base mcm tu. Kalau letak gambo besar2 lg terliur ni.hihi

umi's cup cake said...

Hi Mommy Agharr..
memang best cheese cake ni...try la buat..resepi ni mmg tak ada bottom base..cuba la, memang sedap..

Mommy Agharr said...

nnt kalau dah buat, saya post gambo kat blog ok. mintak2 menjadi laa.. Aminnn. I follow ok!!

umi's cup cake said...

mommy agharr
cuba la dan agharr pun boleh makan sebab lembut je...selamat mencuba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers