ok la, resepi sup makaroni ni telah umi olah mengikut bahan2 yang ada kat dapur ni...so ikut selera la ya
Jom cuba : Sup Makaroni (8 Orang)
Apa yang diperlukan?- 1 ekor ayam potong 16
- 500 gram makaroni (direbus hingga lembut & ditoskan)
- 1 labu bwg merah
- 2 ulas bwg putih
- 1 inci halia
- sebatang kulit kayu manis
- 4 kuntum bunga cengkih
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 iji buah pelaga
- 2 bj kentang
- 1 btg lobak
- 1 mangkuk air panas br masak
- lada sulah, garam, ajinomoto dan stok ayam
- daun sup, daun bawang & bawang goreng
Jom Cuba!
- Rempah2 direndam dalam air panas menggelegak, biarkan hingga air tersebut suam & toskan rempah2 tersebut. Air rendaman turut disimpan.
- Bawang merah & bwg putih dikisar halus. Halia ditumbuk sedikit jgn sampai lumat. Lobak dipotong bulat2 anggaran 1.5cm & kentang dipotong panjang2
- Panaskan minyak dan tumis bawang hingga naik bau. Kemudian masukkan halia & rempah2 yang telah direndam. Tumis sebentar.
- Masukkan ayam dan gaulkan supaya bercampur dengan rempah yg ditumis. Biarkan selama 10minit
- Masukkan air rendaman rempah tadi beserta 1 mangkuk air lagi. Jika mahukan kuah sup lebih boleh tambah lagi semangkuk air.
- Biar sup menggelegak,masukkan kentang dan lobak. Bila ayam dah empuk masukkan stok ayam, garam, aji & lada sulah. Adjust mengikut selera anda
- Dah siap tutup api. Masukkan daun bawang,daun sup, bawang goreng dan makaroni yang telah ditoskan tadi. Tutup rapat periuk selama 20minit supaya baunya meresap ke dalam sup. Sedia untuk dihidang
0 comments:
Post a Comment