Tuesday, October 11, 2011

Apam Mekar : Langkah Demi Langkah

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Lambat umi bersiaran kan...banyak kerja yang perlu umi selesaikan...hari ni umi nak kongsikan cara2 buat apam mekar langkah demi langkah untuk sahabat FB umi iaitu puteri , kerana segala usaha buat tapi apamnya tak mekar2 di taman...umi pernah buat dahulu apam mekar ni di sini dan jiran umi pun telah mencubanya di sini...alhamdulillah menjadi....umi kesian dan umi cuba buat sekali lagi dengan langkah2nya sekali....ye la, sebagai rujukan dan panduan untuk umi juga..umi harap puteri berpuas hati dan semoga apam puteri pun mekar juga.... amin.... nikmatnya makan apam mekar bersama teh hijau cap Ahmad London...

Jom Cuba : Apam Mekar

Apa yang diperlukan?
  • 250 gm tepung gandum
  • 230 gm gula castor
  • 2 biji telur
  • 1 cwn aiskrim soda (minuman bikarbonat)
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1 sudu teh ovalette
  • sedikit pewarna kegemaran

Jom cuba!
  1. Pukul telur, gula, esen vanila dan ovallete hingga kembang (macam gambar dibawah)
  2. Masukkan tepung dan aiskrim soda secara berselang-seli.
  3. Gambar hasil bancuhan...seperti dibawah
  4. Setelah sebati bahagi kan kepada beberapa mangkuk dan warnakan mengikut citarasa.
  5. Masukkan dalam cup cake dan kukus selama 15 minit. dan pastikan penutup ditutup dengan kain supaya tiada air yang jatuh atas apam (macam kat bawah ni)
Kat bawah ni pula versi umi kukus dalam loyang, walaupun tak berlubang, apam tetap mekar dan cantik..alhamdulillah


Nota (dari kak ita) : Pastikan kukus telah betul2 panas dan airnya telah mendidih barulah dikukus supaya apamnyer nanti cantik dan mekar.
(dari saya : kalau nak kembangnya cantik di tengah2, jika guna kukus yang berlubang2 tu, letak apam betul2 di tengah lubang)

2 comments:

Sue said...

Umi..cantiknye..sue suke, dah lama nk tau mcm mana buat apam yg kembang2 mcm ni. Nti sue nk cubalah, dah jadik nti sue bg tau umi k..thanks for sharing.

umi's cup cake said...

sue cuba la..memang nak share apa yang umi mampu...mesti apam sue nanti cantik sebab gambar dalam blog sue cantik2 dan kreatif

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers