Images

Bread Butter Pudding Kak Paty

Assalamualaikum dan salam sejahtera



Sedih umi tiap2 pagi kebelakangan ni bila makin banyak berita bayi2 yang tak berdosa dibuang macam sampah.. tapi nak salahkan ibu bayi tersebut 100 peratus pun tak boleh, dek kerana kurangnya ilmu agama dan mengikut nafsu, mereka tak berfikir dan mungkin tak dapat berfikir panjang... masyarakat kita juga faktor kepada masalah sosial sekarang...entah la, dah dekat akhir zaman....

Berbalik pada puding yang umi tayang tu, umi ambil resepi kak paty dari PATY's KITCHEN....banyak resepi yang boleh dicuba...sampai rasa tak tau yang mana nak cuba dulu...rajin betul kak paty, walaupun bekerja tapi aktiviti memasak tetap menjadi aktiviti utama dan memang menjadi semangat untuk umi mcm kak ummi kuantan juga...bercerita pasal puding roti ni amat lembut dan bila dimakan dengan sos hersley dan aiskrim, memang terangkat...masih terasa nikmat makan puding ni...apa lagi, tengok la resepinya....

Jom Cuba : Bread Butter Pudding

Apa yang diperlukan?

  • 4 eggs / 4 biji telur
  • 8 slices of bread / 8 keping roti
  • 50 gm sugar / 50 gm sugar
  • 300 ml fresh milk / 300 ml susu segar
  • 3 tbsp melted butter / 3 sdb mentega cair


Jom Cuba!
  1. Slice bread and arrange onto the mould./Potong roti dan susun dalam dulang pembakar
  2. Mix together the whole egg yolk and sugar. / Pukul telur dengan gula
    Warm up fresh milk, cream and vanilla pod./ Panaskan susu dan vanilla
  3. Add melted butter / Masukkan mentega cair
    Pour onto the egg mixture mix together./Tuangkan ke dalam adunan telur
  4. Strain the egg mixture. / Tapis
    Pour over the bread and bake at 190C, approximating 30 minutes.//Tuang adunan kedalam susunan roti dan bakar pada 190 C lebih kurang 30 minutes.
    Slice to desire amount for individual serving and best served with vanilla ice cream./ Potong ikut cita rasa masing dan hidang bersama sauce atau pun ais krim - umi makan dengan aiskrim dan hersley chocolate sause...nyummy

0 comments:

Labels

ahnaf (38) aiskrim (11) apam (7) Ayah (3) Ayam (40) bekal (14) birthday (34) biskut (19) buahan (47) Bubur (13) Coklat (27) cup cake (20) Cuti2 (11) daging (23) Entah (22) Follower (5) GA (18) Info Rumahtangga (5) kek (96) Kenangan (25) kuih (52) lain (61) lepat (1) Majlis (10) makan2 (46) Makanan Laut (44) mee (23) minuman (13) Muffin/Cup Cake (44) murtabak (6) nasi (43) Nazirah (65) NGM8 (5) piza (4) Potluck (4) puding (28) rojak (3) Roti (38) Sayuran (78) sup (36) Telur (11) Tempahan (9)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers