Monday, January 14, 2013

Kek Span Coklat & Tips Kek Span

Assalamualaikum dan selamat pagi

Apa khabar semua sahabat umi? Harap2 yang mengalami masalah air dapat bersabar banyak2... memang menguji kesabaran, lebih2 lagi jika masih ada anak kecil... tak dapat umi bayangkan macam mana nak buat... mana nak basuh baju, pinggan mangkuk, mop rumah, mandi dan segalanya... kalau tiada elektrik, masih kita boleh ada alternatifnya...jika tiada elektrik, kalau tak boleh blend, kita tumbuk guna lesung atau giling...susah sangat, hiris je...tapi masih memerlukan air...sabar la wahai sahabat umi sekalian...
Ok la, hari ini umi nak kongsikan satu resepi mudah dan umi suka sangat kejadian kek ini...kek span coklat yang umi ambil resepi dari blog Rahel...umi suka sangat sebab kek ini menjadi dan sedap...umi buat kek span coklat ini sebagai asas untuk kek yang akan umi kongsikan resepinya esok...kek yang umi belajar dalam kelas Chef Amer yang lepas...bila? tak tau? Moh baca SINI
Tetapi hari ini umi bukan sahaja nak kongsi resepi tapi juga tips dari pakar kek untuk dapatkan kejadian kek span yang cantik...antara tips yang kita perlu tau (sebenarnya tips ini berguna untuk umi yang baru belajar..hehehe)

Tips ini sesuai untuk kek span dan kek chiffon (tips ini dari kak mariza dan ada di FB Jom masak page)
  1. Tepi loyang TIDAK perlu di gris, jika gris, kek akan penyek sebaik sahaja di keluarkan dari loyang. 
  2. Terlebih bakar, kek akan mengecut sedikit  
  3. Sebelum terbalikkan kek, ambil sehelai kertas minyak , sapukan sedikit marjerin...letak pada permukaan loyang, letakkan pada redai, baru diterbalikkan, (seperti gambar dibawah)..ini untuk mengelakkan permukaan kek 'cedera'. 
 
4. kek yang telah masak, wajib terus dikeluarkan dari oven...sisipkan tepi kek dengan pisau dan terus di terbalikkan... kek yang dibiarkan sejuk dalam loyang akan mengecut dan penyek

umi pun baru tau tips2 di atas...alhamdulillah memang cantik kejadian kek span umi...ok la, meh tengok resepinya pulak...

Kek Span Coklat
Resepi:Noraini Zakaria
Oleh : Rahel

Bahan:
200g tepung kek/tepung superfine
180g gula kaster
110ml minyak masak
100ml susu segar
40g serbuk coklat
20g ovallet
6 biji telur gred A
1 st baking powder
1 st esen vanila


Cara:
1.Panaskan oven. Griskan acuan.Alas dasar acuan dengan baking paper.

2.Pukul telur,gula,ovallet,tepung s'fine,BP sehingga kembang dan gebu selama
   5 minit.

3.Perlahankan mixer,masukkan susu cair,esen vanilla,serbuk coklat.Teruskan
   lagi memukul selama 5 minit.Tuangkan minyak,gaul sebati.

4.Tuang ke dalam acuan.Bakar selama 45 mint atau hingga masak.
5.Bila kek sudah masak,telangkupkan selama 5 minit.

10 comments:

rahel said...

Terbaek....tahniah...da pandai buat kek span....

Nurul Ain said...

rasa nak makan kek pulak
http://nurulnamasaya.blogspot.com/

umi's cup cake said...

Terima asih Rahel..kek ni pun resepi dari awak juga

umi's cup cake said...

Nurul, jom makan kek..

cadz csera said...

Ovallet to ape kak..

Fadzillah Naim said...

assalamualaikum,

umi, kek span ni boleh tak guna kaedah kukus?

suezan said...

Salam umi,kek span ni kalau x gris tp l0yng x melekat ke

Nurul Farehah said...
This comment has been removed by the author.
ira..sherin said...

bole digunakan kaedah kukus tak?

aidah azizan said...

berapa darjah celcius? tak tulis pon

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers