Images

Kek Very Berry Mousse

Assalamualaikum dan selamat tengahari
Salam ceria buat semua sahabat umi di luar sana.. terima kasih kerana sudi membaca bebelan umi di sini...hehe, membebel ke? Membebel untuk kebaikan apa salahnya kan...hehe.. ok la, umi nak cerita sedikit hari ini pasal salah satu page di blog umi ni...iaitu page RYANNIS COTTON.. page ini adalah page sahabat umi yang menjual pelbagai jenis kain pasang...cantik2 tau dan harganya juga berbaloi... kalau tak percaya boleh la klik pada perkataan Ryannis Cotton tu...antara barang yang di jual adalah kain cotton dan baju kurung. ha...tengok banner pun dah tau cantik kan? apa tunggu lagi..klik la pada gambar...

Ok la.. seperti yang umi janjikan semalam, hari ini umi nak kongsikan salah satu resepi yang umi belajar semasa kelas Chef Amer pada 24hb Disember lalu...resepinya adalah resepi kek Very Bery Mousse...kek span yang telah umi kongsikan semalam, umi gunakan sebagai kek lapisan untuk kek Very Berry Mousse ini..cuma umi gantikan rasberry puree dengan blueberry puree...
Suami dan anak2 umi suka sangat kek ini...kek span juga lembut dan yummy sangat sehingga menjilat sudu..hehe...kek ini adik beradik indulgence tapi ada kelainan tersendiri dan hasilnya memang walla...memikat selera...sekejap je sebuku kek ini licin selain umi ada kongsikan bersama jiran umi...harap2 mereka sukakannya...ada yang dah ambil kertas dan pen untuk salin resepi?...haaa.. cepat la salin atau print sahaja...Selamat mencuba...
Resepi : Kek Very Berry Mousse
Oleh : Chef Amer

Bahan A
1 biji Kek span - umi guna kek span coklat 8 inci (resepi di sini)

Bahan B (Berry Mousse)
2 biji kuning telur
80 gram Rasberry puree ~ atau apa-apa puri berries pun boleh
6 gram serbuk gelatin halal
25 ml air
180 gram krim bukan tenusu

Tuangkan air dalam bekas kecil
Taburkan serbuk gelatin atasnya dan biarkan gelatin mengembang anggaran 10 minit
Sementara itu panaskan kuning telur secara double boiler sehingga ia pekat. * pastikan sentiasa dikacau
Alihkan dari api dan campurkan rasberry puri dan gelatin. Kacau rata
Biarkan sejuk
Sementara itu pukul krim bukan tenusu hingga kental, kaku dan bertanduk
Kaup baik krim bukan tenusu yang telah diputar dalam adunan puri rasberry tadi. Kacau rata

Bahan C (Chocolate Mousse)
2 biji kuning telur
100 gram Coklat gelap cair
8 gram serbuk gelatin halal
30 ml air
250 gram krim bukan tenusu

Tuangkan air dalam bekas kecil
Taburkan serbuk gelatin atasnya dan biarkan gelatin mengembang anggaran 10 minit
Sementara itu panaskan kuning telur secara double boiler sehingga ia pekat. * pastikan sentiasa dikacau
Alihkan dari api dan campurkan coklat cair dan gelatin. Kacau rata
Biarkan sejuk
Sementara itu pukul krim bukan tenusu hingga kental, kaku dan bertanduk
Kaup baik krim bukan tenusu yang telah diputar dalam adunan coklat tadi. Kacau rata.

Bahan D (Ganache)
125 ml Krim tenusu
20 gram Sirap glukos
200 gram Coklat gelap
15 gram Mentega

Didihkan krim tenusu dan sirap glukos. kemudian, tuangkan krim panas dalam coklat. Kacau rata. 
Masukkan mentega dan kacau sebati.

Bahan E
Air sirap nipis (spray) atau apa sahaja air sparkling

Untuk melapis kek.
Ambil sekeping kek span coklat, Spray air sirap untuk melembapkan kek. Letakkan 1/2 dari adunan chocolate mousse. Ratakan.
Letakkan sekeping lagi kek span coklat di atasnya dan spray kek span. Letakkan pula berry mousse. Ratakan.
Akhir sekali, letakkan sekeping lagi kek span dan sapukan chocolate mousse ke seluruh kek. Sejukkan sebentar,
Tuangkan Ganache ke atas kek, ratakan dan bekukan kek selama 4 jam.

3 comments:

salam syg ummi,
alahai nampak sangat sedap tau..nnt zila nk try jgk la..klu x faham leh pm ummi kt fb x?..tq resepi:)

Salam zila sayang,
kek ni memang sedap sgt zila tapi x boleh lawan gambar2 zila..superb

kuswa kuswi said...

salam,sy konfius skt pasal coklat cair...coklat bar dicairkan atau coklat emulco yg sememangnya cair.harap dpt ulasan t.k

Labels

ahnaf (38) aiskrim (11) apam (7) Ayah (3) Ayam (40) bekal (14) birthday (34) biskut (19) buahan (47) Bubur (13) Coklat (27) cup cake (20) Cuti2 (11) daging (23) Entah (22) Follower (5) GA (18) Info Rumahtangga (5) kek (96) Kenangan (25) kuih (52) lain (61) lepat (1) Majlis (10) makan2 (46) Makanan Laut (44) mee (23) minuman (13) Muffin/Cup Cake (44) murtabak (6) nasi (43) Nazirah (65) NGM8 (5) piza (4) Potluck (4) puding (28) rojak (3) Roti (38) Sayuran (78) sup (36) Telur (11) Tempahan (9)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers