Images

Lempeng Kelapa, Ku Geram!!!!

Assalamualaikum dan selamat pagi
Dah sarapan? Sarapan apa ya?..umi sarapan lempeng kelapa dengan sambal ikan bilis...cuma GERAM sebab lempeng kelapa umi tak 'montok' macam lempeng Mat Gebu...kene praktis lagi ni..kena belajar banyak lagi dengan sifu Mat Gebu....lempeng umi leper semacam je kan...

Tapi rasa memang maintain sedap...lebih2 lagi bila makan dengan sambal ikan bilis..sedar2 dah 3 keping masuk perut..buruk bunyikan?..tak pe la yang penting..rezeki hari mengenyangkan...ada ke makan tak kenyang?...hehe...jom resepi nya....


Jom Cuba : Lempeng Kelapa
 Apa yang diperlukan?
1 1/2 cawan kelapa parut putih, pilih kelapa berkulit basah
1 cawan tepung gandum
1/2 camca teh baking powder
1 cawan air (kurang lebih)
Secubit gula halus (optional)
Garam secukup rasa
Sambal tumis, sebagai pencicah

Jom Cuba!
  1. Satukan semua bahan2 diatas kecuali sambal tumis, kacau hingga rata dan jika kelihatan terlalu pekat boleh tambah 1 - 2 camca besar air. Kacau rata dan rehatkan sekejap..
  2. Panaskan non-stick pan saiz 4 inci, lenser dengan sedikit minyak masak. Sendukkan kurang lebih 1/3 cawan adunan dan ratakan, masak dengan api sederhana hingga permukaan lempeng kelihatan pucat.
  3. Terbalikkan dan masak lagi hingga sedikit garing, angkat. Buat kaedah sama untuk baki adunan. Hidangkan bersama sambal tumis kegemaran anda...

7 comments:

Liza said...

jgnlah geram2 ye umi,, nnt akk mkn kang...hahahahhahaa

makan la kak liza...umi lagi seronok..dapat pahala bagi kak liza makan..hehe

hmmm sedapnya lempeng...

hai...salam kenal..saya follow blog ni yer :)

terima kasih Cik Puan Izan..salam perkenalan

This comment has been removed by the author.
This comment has been removed by the author.

Salam Kak.. pada sha dah cukup montok dah tu....:)) mengecurrrkannn

Labels

ahnaf (38) aiskrim (11) apam (7) Ayah (3) Ayam (40) bekal (14) birthday (34) biskut (19) buahan (47) Bubur (13) Coklat (27) cup cake (20) Cuti2 (11) daging (23) Entah (22) Follower (5) GA (18) Info Rumahtangga (5) kek (96) Kenangan (25) kuih (52) lain (61) lepat (1) Majlis (10) makan2 (46) Makanan Laut (44) mee (23) minuman (13) Muffin/Cup Cake (44) murtabak (6) nasi (43) Nazirah (65) NGM8 (5) piza (4) Potluck (4) puding (28) rojak (3) Roti (38) Sayuran (78) sup (36) Telur (11) Tempahan (9)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers