Images

Sup Tulang Adabi

Assalamualaikum dan selamat pagi

Lama betul umi 'cuti' berblog..hehe, tengah ambil mood baru sempena tahun baru islam...tapi bila lama cuti ni, mula penyakit M makin menjadi-jadi..bila pikir2, ish tak boleh jadi ni...tak baik kerja separuh jalan kan?...ibu dan nenek umi selalu marah....bercuti bukan bermakna tak masak ya..cuma kurang masa untuk update blog je....

balik je dari ber'cuti' ni, terus tunjuk sup tulang..ini bukan umi buat untuk sarapan ya..tapi umi makan untuk tengahari semalam...makan pun bukan makan dengan nasi ya...diet sikit, so makan dengan roti...roti apa?..ha, kena tunggu la..nanti umi masukkan roti apa pula yang umi buat kali ni...tapi bila umi dah bagitau nanti, jangan marah umi ya...apa2 pun tunggu......

bercerita tentang sup tulang ni, umi cuma guna resepi yang terdapat pada peket Sup Tulang ADABI..alhamdulillah, menjadi tapi umi ada la tambah sedikit sayur-sayuran...biar lengkap menu ala diet umi tu...anak2 umi pun suka sangat makan sup...untuk ahnaf kena la umi lenyek kan sikit kentang supaya senang dia kunyah, maklum la gigi baru nak banyak...ok la, meh umi salin balik resepi pada peket sup tulang tu untuk rujukan semua...

Jom Cuba : Sup Tulang ADABI

Apa yang diperlukan?

  • 1kg tulang
  • Air rebusan tulang
  • 1/2 inci halia-diketuk
  • 5 ulas bawang merah-ditumbuk
  • 3 ulas bawang putih - ditumbuk
  • rempah ratus(ada dalam peket) -4 sekawan
  • 4 biji kentang - dipotong kecil
  • 1 bungkus sup tulang adabi
  • 5 batang baby karot - dipotong kecil (umi tambah)
  • 1 batang saleri - dipotong kecil (umi tambah)
  • 2-3 tangkai daun saderi dan daun bawang
  • bawang goreng untuk hiasan

Jom Cuba!
  1. Rebus tulang dengan 10 cawan air sehingga empuk.(air rebusan tulang jangan buang tau)
  2. Tumis halia, bawang merah dan bawang putih bersama rempah ratus sehingga naik bau.
  3. Masukkan tulang dan air rebusan, kentang, baby karot, saleri dan bunjut sup tulang adabi dan biar dia atas api sederhana hingga kentang empuk.
  4. Masukkan daun saderi dan daun bawang dan tutup api.
  5. Taburkan bawang goreng bila nak dihidangkan.

4 comments:

ady said...

as-salam siti
suka dgn sup tulang...hirup2 kuahnya time panas2…uiyyooo..sedap betul..

ZalinZalina said...

Hai Umi...lama kak ina tak singgah blog umi...tetiba nampak sup tulang mengancam..he he..

Salam aby ady,
memang sedap sup ni makan masa suam2, lebih2 lagi dengan cuaca yang dingin sekarang ni

hai kak zalin,
umi still ikut perkembangan kak zalin yang sentiasa mengancam..apa rahsianya ya?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers