Assalamualaikum dan selamat malam
Salah satu resepi dari buku chef hanieliza iaitu 1 hari 1 resepi..umi masak sebab semua orang dalam rumah kecil ni tak sihat (batuk, demam, selsema dan sakit kepala) jadi menu yang ringkas dan memang dimakan suam2...umi tak boleh la nak berceloteh panjang sebab tekak makin perit sebab batuk dan jap lagi mesti lena sebab penangan ubat batuk ni...cuma umi makan stew ayam ni dengan nasi impit...kalau nak makan dengan roti pun boleh..ikut la selera masing2 ya...minta ampun kalau ada yang kurang....mata dah makin layu ni...boleh la semak resepi di bawah...
Jom Cuba :AYAM STEW
Apa yang diperlukan?
500 gm ayam [buangkan kulit dan potong kecil]
2 tangkai daun sup ]
2 tangkai daun bawang ] potong pendek
1 batang carrot [potong kecil]
1 biji tomato [belah 6] - umi guna tomato ceri
3 biji jagung muda [hiriskan nipis]
minyak
Bancuhkan
1 sudu kecil kicap cair
1 s/k tepung jagung
1/2 cawan air
1 s/k lada hitam
1 s/k minyak bijan
garam secukup rasa...
Bahan Tumis [hiriskan]
5 ulas bawang merah/kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 biji cili merah
Jom Cuba!
1. Ayam dibuangkan kulit, potong kecil dan bersihkan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga layu.
3. Masukkan ayam dan kacau rata. Biarkan sehingga lembut.
4. Masukkan sayuran kecuali daun bawang & daun sup.
5. Bila dah layu masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau rata.
6. Tutup api dan taburkan daun sup dan daun bawang.
7. Hidangkan dengan nasi atau roti. - umi makan dengan nasi impit
2 comments:
zzzzz2018.8.14
longchamp outlet
oakley sunglasses
cheap nba jerseys
prada outlet
christian louboutin sale
canada goose jackets
pandora jewelry
mbt shoes
true religion jeans
chrome hearts
curry 5
birkin bag
hermes birkin
michael kors handbags
yeezy 500
michael kors outlet
curry 6 shoes
huaraches
supreme hoodie
nike air max 2018
Post a Comment