Assalamualaikum dan salam sejahtera
Cuba teka, kuih apa ni? rupanya memang agak buruk sebab umi yang buat...kalau orang lain mesti cantik je kejadiannya...sebenarnya kuih ini umi pernah buat dulu di post ini....tapi rasanya tetap sedap...umi buat masa bulan ramadhan lepas untuk suami umi bawa berbuka di surau...kiranya ini resepi ulang tayang la ya...suami umi suka sangat kuih ni...ada permintaan untuk buat lagi..insyaAllah akan umi buat lagi sebab sedap rasanya...kuih donat kak zalin ni...terima kasih tak terhingga kepada kak zalin yang sudi kongsi kuih yang di buat berniaga..semoga Allah limpah ruahkan lagi rezeki kak zalin sekeluarga..amin....
untuk resepinya, umi kongsikan sekali lagi...mudah untuk rujukan semua...
Jom Cuba: Donat Kak Zalin
Apa yang diperlukan?
- 500gm tepung gandum (lebih bagus cap cempaka)
- 1 biji telur
- 50gm margerin
- 50gm gula
- 1 1/2 sk yis kering
- 1 sk garam halus
- 1 sk baking powder
- 2 sk tepung susu (susu anak umur 1 thn lebih pun boleh)
- 250ml air suam
- Mula kacau air suam + gula...bila dah larut baru letak yis...
- Letak tepung dalam mixer 1/2 dulu...pastu letak garam halus.. pastu letak tepung tu habiskan...coz garam tak boleh bercampur dengan yis..nanti adunan tak naik...
- Pastu letakkan semua bahan...
- Kalau pakai BM ke, mixer ke...uli 5 minit...
- Biarkan kembang selama 1 jam
- Kak ina guna cara bulatkan adunan tu kecik2...susun kat dulang...bila dah kembang sikit baru buat lubang...dah kembang lagi baru la digoreng...kalau nak guna cara tekap pakai tekap donat pun boleh...ikut yang mana senang ok...
0 comments:
Post a Comment