Wednesday, September 28, 2011

Eh macam pipi umi la, tembam!

Assalamualaikum dan salam sejahtera



Lambat sungguh umi masukkan entry hari ni kan...pagi tadi umi ada appointment di hospital...macam biasa, urusannya berlarutan sehingga tengahari...ditambah pulak, banyak tugas menanti...ini baru ada ruang dan mood sikit nak menulis (ayat macam bagus je kan)...sebenarnya idea pun kurang sikit ari ni...hehe...



Tapi tengah umi tengok kat facebook, ada Che Mat Gebu owner Dapur Tanpa Sempadan cakap pasal isu gambar hasil tangan blog2 masakan telah diciplak dan diambil untuk dimasukkan dalam blog seseorang, antara gambar diambil adalah dari blog kak ummi, kak yatie dan reenkhan...isu ini pernah berbangkit dan ada yang telah menyatakan gambar2 tersebut adalah hak peribadi...kalau dah empunya blog cakap mcm tu, maksudnya kalau ambil, dikira mencuri la ya...mereka tak kisah kalau kita menyatakan dimana resepi tu diambil..usaha la sendiri..insyaAllah berkat itu ada.....tepuk dada tanya iman...jangan tanya rasa, nanti binasa...

Hari ni umi nak kongsikan resepi pau dari kak yani @myresepi.com...umi buat memandangkan masih ada lagi inti daging lebihan buat karipap di entry sebelum ini...ini kali pertama umi buat pau dan alhamdulillah, menjadi....yang warna merah seperti diatas, inti daging manakala yang warna coklat seperti di bawah, umi guna inti mentega kacang...


ok la...umi ada kerja lain pulak..jadi tak boleh la celoteh panjang2...sebelum tu, salin la resepi pau yang umi copy balik dari kak izah...

Jom Cuba : Pau

sumber: kak Yani@myR, Kak izah

Apa yang diperlukan? ( 8 biji )

  • 300g tepung gandum *saya letak 1/2 tepung pau - umi ikut kak izah
  • 6g baking powder
  • 2g garam
  • 162g air suam
  • 6g dry yeast
  • 30g gula halus
  • 18g lemak sayur

Jom Cuba!

  1. Masukkan tepung, baking powder dan juga garam. kacau biar serata.
  2. Campurkan air, dry yeast dan gula dalam bekas lain. kacau biar gula larut.
  3. Masukkan no.2 ke dalam no.1. Uli sehingga hampir licin.
  4. Masukkan pula lemak sayur. Uli sehingga licin. Buat bentu bulat.
  5. Penaikkan sehingga 2 kali ganda atau 40C selama 30 minit bagi sesiapa di negara sejuk.
  6. Utk uji naik ke tidak..Taburkan sedikit tepung di atas doh. Tekan dengan jari. Kalau tinggal lubang, maknanya doh dah naik.
  7. Tekan-tekan untuk keluarkan angin. Bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
  8. Ambik sebiji doh, canaikan dan letaklah inti ditengahnya. Tutup rapat-rapat.
  9. Utk inti tu, boleh rujuk resepi pau dr mat gebu or pau kari ayam dr jun atau boleh juga letak apa saja inti ikut kesukaan masing-masing.
  10. Saya letak inti krim coklat dan juga sardin. (Abihkan stok yg ada sebenarnya ni.. so takde sukatan yg spesifik utk inti) (umi letak daging dan mentega kacang)
  11. Bila dah siap isi inti, biarkan dalam 5 minit. Bila dah nampak naik sikit, bolehlah kukus.
  12. Kukus dengan api kuat selama 15~20 minit.. Masa tengah kukus jangan buka penutup kukusan.

*saya uli guna BM. Masukkan baahn2 mengikut urutan BM. - umi ikut kak izah uli pakai BM jugak...

0 comments:

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive