Friday, September 23, 2011

Chocolate chip cookies Nadia Myresepi.com

Assalamualaikum dan salam sejahtera



Banyak tak chocolate cookies yang umi buat kan? hehe..jangan tertipu ye..yang umi buat cuma gambar cookies yang ditengah tu je..yang lain dari yahoo image...saje supaya tak la orang jemu tengok gambar umi yang tah ape2 tu..sebab tu la gambar yang lain cantik2..lagi pun umi cuma ambil gambar guna hanset yang lama je..kalau orang lain tengok mesti cakap umi ni kedekut tau...tak pe la asalkan boleh ambil gambar disamping call dan sms...

Berbalik pada chocolate chip cookies ni sebenar nya salah satu entry tertangguh..umi buat masa bulan ramadhan dulu...tapi punya la lembap umi masukkan dalam senarai...tak pe kan, asalkan masuk kira boleh la kan...kan...kan...

Umi tau semua orang pernah makan chocolate chip cookies ni..terutamanya yang fofular tu iaitu famous amos tu...tapi kalau nak tau sejarahnya biskut ni telah dibuat secara tidak sengaja...seronok kan? dalam tak sengaja terhasil biskut yang enak dan akhirnya menjadi kegemaran seluruh DUNIA...umi nak kongsikan sedikit maklumat biskut ni...

A chocolate chip cookie is a drop cookie that originated in the United States and features chocolate chips as its distinguishing ingredient. The traditional recipe combines a dough composed of butter and both brown and white sugar with semi-sweet chocolate chips. Variations include recipes with other types of chocolate or additional ingredients, such as nuts or oatmeal.
Home-made chocolate chip cookies
Origin
Place of origin United States
Region or state Whitman, Massachusetts
Creator(s) Toll House Inn - multiple versions
Dish details
Course served Dessert
Main ingredient(s) flour
sugar
brown sugar
butter/shortening
chocolate chips
eggs
vanilla
baking soda
salt

Variations Multiple

History

The chocolate chip cookie was accidentally developed by Ruth Graves Wakefield in 1930. She owned the Toll House Inn, in Whitman, Massachusetts, a very popular restaurant that featured home cooking in the 1930s. Her cookbook, Toll House Tried and True Recipes, was published in 1936 by M. Barrows & Company, New York. It included the recipe "Toll House Chocolate Crunch Cookie", which rapidly became a favorite to be baked in American homes.

ok la berbalik pada tajuk kita diatas tu...resepi ini umi ambil dari Nadia di Myresepi.com..ramai yang telah menghantar laporan dan kesemuanya amat berpuas hati dengan hasil tangan sendiri dan amat berbaloi...suami umi pun suka makan masa tengok tv lepas terawih...cuma umi tak ada gajus dalam stok pantry tu, apalagi derhaka skit...umi gantikan dengan badam cincang...biasa la umi ni nak senang dan ada penyakit M sikit...banyak pulak celoteh umi pagi jumaat ni ya...moh la kita tengok resepinya...



Jom Cuba : Chocolate chip cookies

Resepi asal : Nadia@myresipi.com
Sumber : umiscupcake.blogspot.com

Apa yang diperlukan? (100 biji-bergantung pada saiz ya)
  • 450g tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 250g mentega
  • 115g gula halus
  • 110g gula perang
  • 100g chocolate chips
  • 3 sudu besar cocoa powder
  • 250g gajus(panggang dan cincang halus)- umi gantikan dengan badam cincang
  • 1 sudu kecil baking soda
Jom Cuba!
  1. Pukul mentega dan gula sampai kembang
  2. Masukkan telur dan pukul lagi
  3. Masukkan tepung dan baking soda yg telah diayak, sedikit demi sedikit dan juga chocolate chips dan kacau
  4. Masukkan gajus (umi masukkan badam cincang) dan kacau lagi
  5. Buat bulat kecik-kecik dan tekan dengan garfu atau apa-apa bentuk yang disukai
  6. Bakar dalam oven pada suhu 160C selama 15 minit

2 comments:

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Umi...Antara biskut kegemaran gak ni....lagi2 yang jenis pahit2 tu

umi's cup cake said...

Salam sue...memang all time fav kan biskut ni...betul ada yang suka yang pahit koko dia tapi suami akak suka yang manis sbb boleh sambil minum kopi rabbani dia...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers