Assalamualaikum dan salam sejahtera
dah sarapan? kalau belum, jom kita sarapan dengan ubi rebus dan sambal tokok...pernah dengar sambal tokok? sambal ni resepi dari ibu umi...best sangat bila makan dengan ubi rebus....salah satu sarapan kegemaran keluarga umi terutama ayah umi...sambal ni senang je untuk disediakan...sambal ni sedap jugak dijadikan lauk tambahan untuk bersahur...tambah dengan nasi panas2...bertambahlah selera....mata yang mengantuk pun, hilang ngantuk....ok la..jom tengok resepi yang mudah ni....
Jom Cuba : Sambal TokokApa yang diperlukan?
- 8 batang cili hijau (kalau suka pedas, boleh tambah)
- 2 gengam ikan bilis
- 2 inci belacan
- 1 sudu kecil garam
Jom Cuba!
- Tumbuk cili sehingga lumat.
- Masukkan ikan bilis dan belacan. Tumbuk kasar.
- Tuangkan mintak ke dalam kuali. Panaskan minyak.
- Bila minyak telah panas, tumis bahan tumbuk tadi hingga masak.
- Sedia untuk dimakan.
0 comments:
Post a Comment