Assalamualaikum dan salam sejahtera
Lambat umi masukkan post ari ni...banyak perkara yang perlu umi selesaikan terlebih dahulu...ye la dahulukan yang mana lebih penting kan? hari ini umi bawa bekal simple je, iaitu roti prata jenama kawan yang digoreng sendiri dan kuah dhal campak2 je...kenapa campak2? sebenarnya umi tak pernah masak kuah dhal sebelum ni....oleh kerana teringin sangat...umi pun beli la di pasar malam semalam bahan2 yang di'anggap' perlu untuk masak kuah dhal....umi ada buku resepi masakan india tapi resepi kuah dhal tak ada...ku keciwa....jadinya terwujud lah kuah dhal campak2 versi umi...tapi alhamdulillah suami umi kata boleh tahan walaupun tak macam kedai mamak...memang la sebab ni orang pertama kali buat dan campak2 je ya....hentam saja lah labu...jom tengok resepi yang tak 'semengah' ni...
Jom cuba : Kuah Dhal Campak2
Apa yang diperlukan?
- 300 gm kacang dhal, rendam 2 jam.
- 1600 ml air
- 3 biji terung bulat - dipotong baji
- 3 batang kacang panjang- dipotong kecil (betul ke sebut macam ni)
- 6 biji tomato ceri
- 3 sudu kecil rempah kari
- 3 sudu kecil serbuk kunyit
- 3 ulas bawang merah - hiris
- 2 ulas bawang putih - hiris
- 1 tangkai daun kari
- garam secukup rasa
Jom cuba!
- Masak kacang dhal dengan air hingga lembut.
- Masukkan rempah kari dan serbuk kunyit. Masak hingga rempah benar2 masak.
- Semasa hampir masak, ambil sebahagian kacang dhal dan blend hancur.
- Tuang semula ke dalam periuk. Masukkan sayur kacang, tomato ceri dan garam. Masak hingga sayur lembut dan tutup api.
- Dalam kuali lain, tumis bawang merah, bawang putih dan daun kari hingga layu dan kekuningan. Tuang ke dalam periuk kacang dhal tadi. Siap..
Cara2 nak masak roti prata ada di bungkusan tersebut. ikut je arahan pada bungkusan...selamat mencuba...
0 comments:
Post a Comment