Images

Makaroni Keju Bakar

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Dah sarapan? hari ni umi sarapan agak berat sedikit...umi makan makaroni keju bakar...dah lama umi teringin nak buat tapi tak berkesempatan...nak masak makaroni keju bakar ni senang dan cepat...masa yang diambil untuk sediakan bahan2 pun tak lama...semua bahan dah ada di dapur umi, jadi semalam dengan penuh semangatnya....umi pun buat...makaroni ni sedap dimakan dengan sos cili dan mayonis tapi lagi sedap makan dengan sos cili thai...lebih mengancam...rasanya tak muak walaupun ada keju di dalam dan diatasnya...sekali pandang macam pizza tapi tebal...resepi ni adalah resepi Kak Nannie tapi umi terlupa nak ambil linknya..minta halal ya kak Nannie...semoga lebih berkat hidup kak Nannie sebab sudi kongsi resepi yang enak ini...ok la jom tengok resepinya...

up date : link resepi asal umi dah jumpa di sini

Jom Cuba : Makaroni Keju Bakar

Apa yang diperlukan?
  • 300 gm macaroni - direbus sampai kembang
  • 500 gm ayam/daging cincang
  • 2 cawan cheese monzarella/cheddar
  • 30 gm butter
  • 1 biji bawang merah
  • 2 biji bawang putih
  • 1 tin cendawan butang – dihiris (umi tambah)
  • 2 biji kentang saiz sederhana – dipotong dadu kecil (umi tambah)
  • Sedikit lada capsicum – didadu (umi tambah)
  • 1 cawan susu segar
  • 1 sudu teh lada sulah
  • 1 sudu teh oregano/italian mix herbs
  • 1 kiub pati ayam
  • 4 biji telur
  • Garam secukup rasa


* Rebus makaroni sampai kembang dan toskan airnya.



Jom Cuba!

  1. Panaskan butter dan tumis bawang merah dan bawamg putih yang telah dimayang halus.
  2. Kemudian masukkan daging cincang dan biar sampai daging masak.
  3. Kemuadian masukkan pula kentang dan cendawan butang. Kacau hingga masak.
  4. Masukkan lada sulah dan serbuk oregano , susu dan kacau.
  5. Selepas itu, masukkan semua makaroni tadi dan kacau lagi supaya semua bahan sebati .
  6. Masukkan kiub pati ayam yang telah dihancurkan dan lada capsicum. Jika masih kurang masin, baru la ditambah garam.
  7. Bila sudah masak tutupkan api dapur dan baru la dimasukkan telur sebiji demi sebiji sambil mengacau macaroni ini.
  8. Masukkan macaroni separuh loyang dulu dan boleh la di susun keju monzarella kemudian terus masukkan macaroni lagi sampai penuh loyang pembakar (seperti gambar dibawah). Susun cheese di atas macaroni.
9. Bakar dalam suhu 180 darjah celcius selama 40 minit atau sampai keju bertukar kewarna golden brown .

10. Boleh la dibawa keluar dari oven dan biarkan sejuk dulu sebelum mengeluarkan macaroni ini dari loyang.

2 comments:

Akak suka ini...biasanya akak panggil makaroni scootel atau casserole...sedap ni..pula ada sos ya.

Kak Paty,
Memang sedap dan banyak kali buat sebab mengenyangkan dan boleh dipelbagaikan sos atau pencicahnya..

Labels

ahnaf (38) aiskrim (11) apam (7) Ayah (3) Ayam (40) bekal (14) birthday (34) biskut (19) buahan (47) Bubur (13) Coklat (27) cup cake (20) Cuti2 (11) daging (23) Entah (22) Follower (5) GA (18) Info Rumahtangga (5) kek (96) Kenangan (25) kuih (52) lain (61) lepat (1) Majlis (10) makan2 (46) Makanan Laut (44) mee (23) minuman (13) Muffin/Cup Cake (44) murtabak (6) nasi (43) Nazirah (65) NGM8 (5) piza (4) Potluck (4) puding (28) rojak (3) Roti (38) Sayuran (78) sup (36) Telur (11) Tempahan (9)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers