Images

Bubur Kacang Durian & Biskut Cheese

 Assalamualaikum dan selamat tengahari
Apa khabar? Semoga sihat dan dalam lindungan Allah...Dah sarapan? Umi baru je makan bubur kacang durian...al maklum la bila musim durian, ini salah satu menu yang umi suka buat...makan suam2 dengan biskut cheese yang lemak2 masin...sedap je masuk ke tekak ni...
Pastu bila ada lebih, umi buat jadi aiskrim malaysia versi kacang hijau...musim panas ni, sejuk tekak...tapi kena la buang biji duriannya dulu ya..tak muat masuk dalam plastik aiskrim tu nanti...sedap tau...ok la umi kesuntukan masa nak tulis panjang2...umi tepekkan resepi Blog Dapur Tanpa Sempadan yang umi selalu guna untuk baut bubur kacang durian ni...selamat mancuba...
Jom Cuba : Bubur Kcang Durian
 
Apa yang diperlukan?
2 cawan kacang hijau, cuci dan rendam 4 - 5 jam (kalau guna pressure cooker tak perlu rendam)
1/2 ketul gula melaka, potong kecil*
3/4 cawan gula pasir*
2 cawan air*(*disatukan dan masak hingga larut, tapis)
1 helai daun pandan, disimpul
1 biji durian, ambil isinya
1/2 camca teh garam
Gula (jika kurang manis)
Air jika perlu
Jom Cuba!
  1. Rebus kacang hijau hingga empuk dan kembang. Masukkan air gula dan daun pandan. Masak hingga mendidih. Tuang santan dan kacau rata. Tambah durian dan biar mendidih. Masukkan garam dan jika kurang manis tambah sedikit lagi gula. Dan jika suka bubur kacang cair, tambah air secukupnya. Masak sekejap.
  2. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama roti atau biskut tawar. Sedap juga dimakan sejuk. Kalau tak habis, boleh dijadikan aiskrim malaysia.
CATATAN MAT GEBU :- Kalau anda gunakan pressure cooker atau periuk tekanan, masa yang diambil untuk merebus kacang hijau sekitar 6 - 7 minit dan tak perlu direndam dahulu.

4 comments:

ady said...

as-salam siti
sedapnye kalau petang2 mcm ni dapat mkn semangkuk bubur durian tu..

Salam Abg Ady,
sedap tau..

salam umi sygg..wahhh tepi2 tu siap ada biskut..he hehe dah lama x mkn biskut tue..bubur pun sedap la..nk join sklai nie:)

Salam zila syg,
jom join umi...kita makan sampai puas...hehezila

Labels

ahnaf (38) aiskrim (11) apam (7) Ayah (3) Ayam (40) bekal (14) birthday (34) biskut (19) buahan (47) Bubur (13) Coklat (27) cup cake (20) Cuti2 (11) daging (22) Entah (22) Follower (5) GA (18) Info Rumahtangga (5) kek (96) Kenangan (25) kuih (51) lain (59) lepat (1) Majlis (10) makan2 (46) Makanan Laut (43) mee (22) minuman (12) Muffin/Cup Cake (44) murtabak (6) nasi (43) Nazirah (65) NGM8 (5) piza (4) Potluck (4) puding (28) rojak (3) Roti (38) Sayuran (75) sup (34) Telur (9) Tempahan (9)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers