Images

Puding Nata & Two Melon

 Assalamualaikum dan selamat tengahari
Alhamdulillah telah enam hari kita menjalani ibadah puasa tapi jangan kita lupa untuk bersedekah al-fatihah untuk yang telah tiada...Al-Fatihah buat Allahyarham Ayahanda umi, Alias bin Jamal...Kali pertama kami sekeluarga menyambut ramadhan tanpanya disisi...mungkin ada yang mencemuh umi tapi blog umikan sebagai diari umi, jadi umi ingin abadikan sedikit catatan berkenaan ayahanda umi..maaf jika beremosi sedikit..
Baiklah..berbalik dengan resepi puding nata & two melon ni asalnya Puding tapai ubi dan rock melon oleh zila...ampun zila ya sebab umi ubah kerana bahan tu je yang ada dirumah kecil ni...nanti kalau umi tulis nama puding yang sama ada yang bertanya mana tapai ubinya...hehe..tapi umi 'kepil'kan sekali versi zila dan versi umi ya..terima kasih zila sebab puding ni sedap sangat dan keluarga kecil umi ni suka sangat dan minta  buat lagi...puding ni sesuai untuk berbuka puasa...
Puding Tapai ubi dan rock melon
Sumber; Zila4ever
 
Bahan kuah puding
1 tin susu cair atau susu segar
2/3 cawan gula pasir atau gula merah
1/2 cawan air
1 sudu teh essen vanilla
1 helai daun pandan


Bahan Kuah 
Campur semua bahan dan masak kuah dengan api perlahan. Tutup api bila mendidih, perasakan kemanisannya..sejukkan.
 
Jom Cuba : Puding Nata & Two Melon
 
Bahan kuah puding
1 tin susu cair atau susu segar
1/2 cawan air
1 sudu teh essen vanilla
1 helai daun pandan
 
Buah-Buahan
2 cawan nata de coco dan kuahnya sekali
Buah tembikai susu secukupnya - potong dadu
buah rock melon secukupnya- potong dadu


Cara penyediaan Kuah 
Campur semua bahan dan masak kuah dengan api perlahan. Tutup api bila mendidih, perasakan kemanisannya..sejukkan.
 
Untuk hidang
Campurkan buah-buahan kedapa mangkuk kuah dan kacau sebati..sedia untuk dihidang...enjoy...

2 comments:

salam syg umi.
he hee wahhh sedap kan..x der tapai pun x per..tp ada buah2 segar tu yg best kan umi:)

salam zila sayang...
suami dan anak2 umi suka sangat..tq 4 this special puding zs

Labels

ahnaf (38) aiskrim (11) apam (7) Ayah (3) Ayam (40) bekal (14) birthday (34) biskut (19) buahan (47) Bubur (13) Coklat (27) cup cake (20) Cuti2 (11) daging (22) Entah (22) Follower (5) GA (18) Info Rumahtangga (5) kek (96) Kenangan (25) kuih (51) lain (59) lepat (1) Majlis (10) makan2 (46) Makanan Laut (43) mee (22) minuman (12) Muffin/Cup Cake (44) murtabak (6) nasi (43) Nazirah (65) NGM8 (5) piza (4) Potluck (4) puding (28) rojak (3) Roti (38) Sayuran (75) sup (34) Telur (9) Tempahan (9)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers