Images

Daging Goreng Kunyit My Style














 Assalamualaikum dan selamat tengahari
Alhamdullillah bertemu kita semula di dalam blog yang sempoi ni..hari ni umi nak kongsi satu menu mungkin biasa bagi sahabat2 umi cuma ini menjadi kegemaran keluarga kecil umi dahulu, kini dan harap2 selamanya...macam2 cara orang masak daging goreng kunyit tapi ini cara umi dan keluarga umi suka berkuah atau minyak sedikit..untuk yang diet, sila kurangkan kuahnya ya...nanti hilang la diet2 tu..hehe






Cara umi masak juga seperti biasa umi suka yang simple dan sedap...kalau makan dengan nasi panas2..jawabnya bertambah2 la suami umi makan..umi masak untuk sahur dan umi prepare bahan2 malam.. tapi umi masak pukul 4.30 pagi untuk sahur..umi suka masak yang fresh untuk sahur agar lebih baik untuk tubuh badan walaupun berminyak, tak ingat la tu..ok la, harap2 apa yang umi kongsikan boleh dimanfaat..jom tengok umi's stylr daging goreng kunyit...

Jom Cuba ; Daging Goreng Kunyit My Style

Apa yang diperlukan?
500 gram daging
1 1/2 camca teh serbuk kunyit
1/2 camca teh garam
7 biji bawang merah kecil, dihiris halus
3 biji bawang putih, dihiris halus
1 biji bawang besar, hiris bulat
1 biji cili merah, dihiris serong
2 biji kentang, dihiris bulat2 dan digoreng dulu

100gram kacang buncis, dipotong panjang2

Jom Cuba!
  1. Daging direbus seketul dalam pressure cooker hingga empuk. Bila sudah masak, ketepikan.
  2. Kemudian, hiris daging nipis2, Lumur dengan garam dan serbuk kunyit, perap sekurang2nya 20 minit.
  3. Masukkan hirisan bawang merah kecik dan bawang putih, goreng hingga lembut. Masukkan pula hirisan bawang besar, kacang buncis dan hirisan cili merah. 
  4. Masukkan daging, goreng hingga daging sedikit garing.Masukkan kentang kemudian gaul rata dan goreng hingga semua garing. Perasakan garam. Angkat dan hidangkan panas.

5 comments:

yg simple2 tu ler yg sedap umi..he hhee sama la kita kan..suka masak yg mudah tp sedap..nnt nk buat jgk camnie wt sahur:)

tu la zila..simple tapi fresh untuk keluarga tersayang kan..cuba la

Jaa said...

umi, thanks.. jaa dh dapat hadiah tu.. suka sangat2.... terima kasih sekali lagi yer...

Alhamdulillah...jangan lupa cuba

Jaa said...

hehe..insya allah...

Labels

ahnaf (38) aiskrim (11) apam (7) Ayah (3) Ayam (40) bekal (14) birthday (34) biskut (19) buahan (47) Bubur (13) Coklat (27) cup cake (20) Cuti2 (11) daging (23) Entah (22) Follower (5) GA (18) Info Rumahtangga (5) kek (96) Kenangan (25) kuih (52) lain (61) lepat (1) Majlis (10) makan2 (46) Makanan Laut (44) mee (23) minuman (13) Muffin/Cup Cake (44) murtabak (6) nasi (43) Nazirah (65) NGM8 (5) piza (4) Potluck (4) puding (28) rojak (3) Roti (38) Sayuran (78) sup (36) Telur (11) Tempahan (9)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers