Images

Raspberry Ripple Cheesecake Ice Cream

Assalamualaikum dan selamat tengahari

Bertemu kembali di minggu baru, pemulaan hari minggu iaitu hari Isnin..diharapkan semuanya lebih bersemangat dan sentiasa bersemangat baru setiap minggu...hari ini juga seorang sahabat umi sedang menunggu kelahiran anak yang kedua dan mohon doa2 dari sahabat semoga dipermudahkan segala urusan...InsyaAllah...umi kongsikan doa mudah bersalin dan kesejahteraan anak dalam kandungan yang umi ambil dari http://abuawatif.wordpress.com

DOA MUDAH BERSALIN DAN KESEJAHTERAAN ANAK DALAM KANDUNGAN

اللَّهُمَّ احْفَظْ وَلَدِيْ مَادَامَا فِيْ بَطْنِيْ وَاشْفِهِ وَأنْتَ شَافٍ لاَ شِفَاءَ إِلاَّ شِفَاؤُكَ

لاَ يُغَادِرُ سَقَمًا.

اللَّهُمَّ صَوِّرْ فِيْ بَطْنِيْ صُوْرَةً حَسَنَةً وَثَبِّتْ قَلْبَهُ إِيْـمَانًا بِكً وَبِرَسُوْلِكَ.

اللَّهُمَّ أَخْرِجْهُ مِنْ بَطْنِيْ وَقْتَ وِلاَدَتِيْ سَهْلاً وَتَسْلِيْمًا.

اللَّهُمَّ اجْعَلْهُ صَحِيْحًا كَامِلاً وَعَاقِلاً حَاذِقًا عَالِـمًا عَامِلاً.

اللَّهُمَّ طَوِّلْ عُمْرَهُ وَصَحِّحْ جَسَدَهُ وَحَسِّنْ خَلْقَهُ وَأفْصِحْ لِسَانَهُ وَأحْسِنْ صَوْتَهُ لِقِرَاءَةِ الْقُرْآنِ وَالْحَدِيْثِ بِبَرَكَةِ مُحَمَّدٍ صلى الله عليه وَسَلَّمَ .

وَالْحَمْدُلِلّهِ رَبِّ الْعَالَـمِيْنَ.

Ya Allah ,

peliharalah anakku selama ia berada di dalam kandunganku dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan , tidak ada penawar melainkan penawar-Mu , penawar yang tidak meninggalkan penyakit.

Ya Allah ,

Engkau perelokkanlah kejadiannya yang sempurna dan tetapkanlah hatinya agar beriman kepada-Mu dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah , zahirkanlah dia ke dunia dengan mudah dan selamat .

Ya Allah anugerahkanlah dia kesihatan yang sempurna , berakal dan bijaksana , alim dan beramal .

Ya Allah ,

panjangkanlah umurnya dalam ketaatan , sihatkanlah tubuh badannya ,dan indahkanlah akhlaknya , fasihkanlah lidahnya , perelokkanlah suaranya untuk membaca al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhamad s.a.w. dan segala puji bagi Allah Tuhan Semesta Alam .

Amin amin ya rabbal alamin...ok la berbalik kepada resepi hari ini yang dikongsikan oleh Wendy (table for 2 or more) ..satu resepi yang menarik mata umi pada awalnya dan memikat selera umi dengan rasanya..lebih2 lagi jika ANDA suka cheese, ais krim, cheesecake dan berries...satu desert yang sangat sedap dan anak2 umi suka....umi lagi la suka....


caption : muka dah tak sabar tapi umi nak amik gambar dulu...

caption : main suap2 lagi...jangan jeles tau...

cuma kena buat raspberry sauce tu sehari awal la ya...untuk jadikan jem yang sedap..tapi umi rasa kalau nak guna apa2 berry jem pun boleh kot...lebih cepat, itu cuma pendapat umi je...jangan marah ya wendy...apa pun resepi memang fantastic...dari segi rasa, tekstur dan rupa.. tapi bila persembahan umi tu biasa2 je la..maklum la kamera murah je...


Jadi bagi pengemar cheesecake dan ais krim jangan ketinggalan buat kek ni...memang sedap (berapa kali nak bagitau la)...jom semak resepi yang guna sedikit je bahannya....


Jom Cuba : Raspberry Ripple Cheesecake Ice Cream

Apa yang di perlukan?

Bahan A (Rasberry sauce)

  • 150gm raspberries
  • 30gm sugar

  1. Macerate raspberries with sugar overnight. Or until the raspberries look like jam. Taste the sauce , if it's too tart, add more sugar until it taste sweet, but still with a hint of tartness. No cooking involved.

Bahan B

  • 200gm cream cheese, room temp
  • 50gm sugar
  • 200gm plain yogurt
  • 250ml whipping cream
  • 30gm sugar
  • Raspberry sause (see recipe above)

Jom Cuba!

  1. Prepare a 8 inch pan. Line the pan with cling wrap with overlaps so that you can easily lift the ice cream out of the pan.
  2. Beat cream cheese with 50gm sugar until smooth and creamy.
  3. Mix in plain yogurt. Taste it. Ad more sugar if it’s too sour. Different brand of plain yogurt taste differently.
  4. Whip cream in a chilled bowl until it thickens. Add in 30gm sugar (less if the cheese mixture is too sweet) and whip the cream until soft peaks.
  5. Fold the cream into the cheese mixture.
  6. Fill the pan with 1/3 of the cheese mixture and level it. Spoon in 1/2 of the raspberry sauce over and gently spread it around.
  7. Gently dollop the balance of cheese mixture over and smooth the surface.
  8. Drop teaspoons of raspberry sauce onto the ice cream and with a knife, draw on the sauce to create ripples.
  9. Freeze cheesecake for a few hours. Let ice cream sit in the fridge for half an hour before slicing (or 5 mins at room temp) before slicing. The ice cream can crack if sliced when it is too cold.

8 comments:

boleh pakai jam, bukan saya yang makan, huhuhuhuhu.
Memang buat raspberry sauce tu pakai masa menunggu skit, tapi ianya "kow", buah banyak, gula skit, bahan penambah volum (kanji + air ke, pectin + air) pun tak de.
Asalkan anak suka, dah........ yang tu paling penting, kan?

dapurCikWan said...

sedapnyer...teliur tengok! =)

tu la wendy, yang penting anak2 suka..mak lebih suka..

memang sedap dapurCikWan...cuba la

ady said...

AS-SALAM siti
that cheesecake looks great! It's so perfect in its simplicity..

izahdaut said...

wahhhh mewah nyer kek nih.. suke ye anak2 makan. anak saya kek gini diorng kureng sikit. tapi mak nyer jangan kata la.. hadap jek. hehee

waalaikumsalam abg ady,
kek ni memang cheesecake aiskrim terbaik

biasa la tu izah, umi dan anak2 suka sangat tapi suami kureng gak sikit..makn tapi tak banyak...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers