Images

Donut Tofu Lembut

Assalamualaikum dan selamat pagi

Jangan la gelak kan umi sebab bukan setakat ketinggalan keretapi tapi ketinggalan siput... maknanya siput pun lagi laju dari umi..baru sekarang umi boleh buat donut yang sedap ni..bukan sebab tak beli tofu tu...cuma tak sempat nak buat....

Memang donut ni lembut dan sedap sangat...rugi tak buat awal2... makan macam tu je pun sedap.. umi ada buat bentuk donut ball cuma gambar tak 'dan' nak amik dah licin...jadi tengok la gambar donut yang macam segan2 je ada lubang kat tengah ni ya...kembang macam pipi umi yang makin tembam sampai nak hilang lubang donut tu...resepi ni dah lama simpan cuma banyak betul dugaan nak buat...tu yang baru sekarang muncul...hehe, layan je la ya...


ramai yang dah buat...berpuluh blogger dan yang tak blogger...umi amik resepi ni dari blog
kak azlita masam manis yang femes tu...alhamdulillah tercapai juga hajat nak makan donut tofu ni...bagi yang belum buat, cuba jangan tak cuba ya..nanti menyesal macam umi ni, sebab lambat buat bukan menyesal buat tau....resepi di bawah ya...


Jom Cuba : Donut Tofu Lembut

Apa yang diperlukan?
  • 300 gram tepung gandum
  • 125 gm taufu lembut
  • 1 1/2 sudu besar susu tepung/skim milk
  • 1 biji telur ~ dipukul sedikit mengunakan garpu
  • 160 ml susu suam atau air suam
  • 40 gm shortening
  • 4 sudu besar gula
  • 6 gm yis
  • 100 gm tepung roti ( ganti dgn tepung gandum pun boeh)
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil baking powder
  • sedikit serbuk gula sebagai salutan pada donut ni nanti.

Kaedah 1, Penggunaan Bread Maker ~ BM - umi guna mek BM ni
masukkan semua bahan dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

Kaedah 2, Jika uli tangan
Masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada bebola kecil dan rehatkan selama 6 hingga 8 minit, kemudian bentukkan seperti donut, lubangkan tengahnye, biarkan naik dua kali ganda, dan goreng sehingga ke-emasan, gunakan api sederhana, angkat dan salutkan dengan serbuk gula, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba.

2 comments:

ady said...

as-salam Siti
wahh!! hari buat donut tofu..npk sedap dan gebu donut tu..

Waalaikumsalam abg Ady,
a'ah donut ni lembut dan gebu sgt..rugi tak cuba awal2

Labels

ahnaf (38) aiskrim (11) apam (7) Ayah (3) Ayam (40) bekal (14) birthday (34) biskut (19) buahan (47) Bubur (13) Coklat (27) cup cake (20) Cuti2 (11) daging (22) Entah (22) Follower (5) GA (18) Info Rumahtangga (5) kek (96) Kenangan (25) kuih (51) lain (59) lepat (1) Majlis (10) makan2 (46) Makanan Laut (43) mee (22) minuman (12) Muffin/Cup Cake (44) murtabak (6) nasi (43) Nazirah (65) NGM8 (5) piza (4) Potluck (4) puding (28) rojak (3) Roti (38) Sayuran (75) sup (34) Telur (9) Tempahan (9)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers