Kesian kan ikan merah ni...muncung mulut sebab umi masak sup...tak pe lah..jangan mulut umi yang muncung sudah la...yang pastinya umi tak muncung sebab sup ikan versi chef hanieliza ni ...resepi dari buku 1 hari 1 resepi yang pernah umi ceritakan sebelum ini di sini....menyelerakan...umi sakit tekak makan sup ni suam2....memang kena dengan selera....cuma umi tambah sikit bahan untuk sup ni...tambah kentang dan cendawan tiram sikit, malas punya pasal la ni...senang masak satu lauk je sebab suami umi out-station...hehehe, tu yang malas tu...ikan merah ni masak kari pun sedap tapi dek kerana nak melayan tekak yang perit ni..sup la paling sesuai...tak yah celoteh banyak eh...umi sakit tekak ni...jom layan resepi....
Jom Cuba : Sup Ikan Chef Hanieliza
Apa yang diperlukan?
Jom Cuba!
Apa yang diperlukan?
- 1 ekor ikan merah (Saiz sederhana besar)
- 1 bungkus sup bunjut
- 3 cawan air
- 1 sudu teh lada hitam (ditumbuk)
- 2 tangkai daun sup
- 2 tangkai daun bawang
- garam secukup rasa
- 1 sudu makan minyak masak
- 2 biji kentang - dipotong baji(umi tambah)
- 50 gram cendawan tiram(umi tambah)
- 3 biji bawang merah - dihiris
- 1 ulas bawang putih - dihiris
- 2 inci halia - dihiris
Jom Cuba!
- Bersihkan ikan dan toskan.
- Panaskan minyak ke dalam periuk. tumiskan bahan hiris hingga wangi.
- Masukkan air, kentang, lada hitam dan sup bunjut.
- Apabila mendidih, masukkan cendawan dan ikan merah tadi. Kemudian tambah sedikit garam. Biarkan mendidih, kemudian tutupkan api.
- Taburkan daun sup dan daun bawang.
- Sedia dihidangkan.
4 comments:
emmmm sedapnya..lapar perut baca entry neh (^_^)
sedap suha..sesuai dgn umi yang sakit tekak ni...nanti cuba ya..mudah je
zzzzz2018.8.14
oakley sunglasses wholesale
pandora jewelry
coach outlet online
adidas nmd runner
ugg boots on sale 70% off
ultra boost
ugg boots uk
kate spade outlet online
ray ban sunglasses
jordans
balenciaga trainers
kobe shoes
nike air max 2019
yeezy boost 350 v2
nike air max 270
russell westbrook shoes
jordans
cheap nfl jerseys
coach outlet online
adidas superstars
Post a Comment