Monday, July 11, 2011

Tiramisu Biscotti

Assalamualaikum dan salam sejahtera

dah lama umi tak jenguk blog ni...rindu tapi ada kerja yang lebih penting untuk diselesaikan...pernah makan kek tiramisu? umi tak pernah sebenarnya tapi teringin sangat nak makan...apa maksud tiramisu ya?

Tiramisu, [tiɾamiˈsu], literally "pick me up", is a popular Italian cake. It is made of ladyfingers (or often savoiardi) dipped in coffee, layered with a whipped mixture of egg yolks and mascarpone, and flavored with liquor and cocoa.[1] The recipe has been adapted into many varieties of puddings, cakes and other desserts.

ha...dah tau maksud tiramisu? umi buat tiramisu ni hari khamis lepas untuk di bawa ke rumah adik umi di Shah Alam...Ayah dan ibu umi ada kat rumah adik umi...ayah dan ibu pun baru kali pertama makan kek ni...rasanya? alhamdulillah memang memikat selera kami sekeluarga...kek ni tak la terlalu manis tapi memang sedap...semua orang menambah..suami umi pun minta buat lagi...nazirah makan dua potong...ahnaf habis sepotong...kek ni lembut dan tak muak tau...

ni la rupanya biskut yang umi gunakan...kek yang paling senang yang umi pernah buat...ops, lupa nak bagitau la..resepi ni umi ambil dari Rabiatun@sweettouch

Jom Cuba :Tiramisu Biscotti

Apa yang diperlukan?

  • 1 peket biskut lady finger @ biskut tiramisu
  • 250g cream cheese
  • 200ml whipping cream
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
  • 1 sudu makan serbuk nescafe
  • serbuk koko untuk hiasan

Jom cuba!

1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi

2. Satukan gula, cheese dan cream.

3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu.

4. Celup biskut ke dalam air nescaffe sehingga basah@lembut. (umi susun dan tuang nescaffe atas biskut sebab biskut lembut sangat bila di celup)

5. Susun biskut tadi ke dalam mangkuk@bekas

.

6. Sapukan adunan cream+cheese tadi atas biskut.

7. Susun lagi biskut yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.

8. Kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar.

9. Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya

5 comments:

Sitisifir10 said...

Saya minat makan tiramisu tp utk buat belum cukup minat lagi.. :)

umi's cup cake said...

tak pe...nnt bila dah sampai seru, boleh amik resepi kat sini ya...;)

zatul effa said...

saya baru tgk resepi tiramisu umi..kawan saya pernah ajar buat tiramisu ni sewaktu kami di jogjakarta.dia guna keju mascarpone pukul dgn putih telur..:)

umi's cup cake said...

umi pun tak pernah beli tiramisu ni zatul, umi judt guna keju biasa je...tq for the info, mana tau boleh cuba resepi dari zatul plak..

raybanoutlet001 said...

tiffany and co jewellery
louis vuitton handbags
adidas tubular
oakley sunglasses,oakley outlet sunglasses
nike polo
adidas stan smith men
adidas yeezy boost
discount oakley sunglasses
michael kors handbags
michael kors handbags
tiffany jewelry
oakley sunglasses
air jordan shoes
adidas nmd
tiffany jewellery
cheap jordan shoes
christian louboutin shoes
tiffany and co outlet
adidas tubular UK
http://www.oakley-sunglass.in.net
fitflops outlet
nike huaraches

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive