Images

KU MENYESAL MANGGO PANNA COTA

Assalamualaikum dan salam sejahtera

umi menyesal sangat2...sesalan yang tak terhingga...ini semua kerana manggo panna cota kegemaran ramai....menyesal....menyesal...tapi nak buat macam mana menyesal pun dah tak guna....hanya dalam hati je la....

nak tau kenapa umi menyesal? first time umi buat panna cota ni...menyesal sebab buat sikit sangat..hanya dua gelas, tak cukup untuk 2 mulut besar dan 2 mulut kecil...tak cukup!!!!!!!

Kalau umi tau macam ni sedapnya manggo panna cota....dah lama umi buat dan buat banyak2..biar sampai puas...lepas ni umi nak cuba pelbagai panna cota lagi macam orang lain dah buat seperti laici dan nenas...anak2 umi pun tak padan kecil, tak cukup....lain kali boleh buat lagi tapi tak puas sebab sedap lebih2 lagi makan masa musim panas ni...terangkat abis...ha...jangan jadi macam umi..lambat buat...salin resepi yang umi amik dari blog kak azlita...dah salin? apa lagi? buat la..gerenti tak menyesal buat....cuma menyesal sebab tak cukup je....


JOM CUBA : MANGGO PANNA COTA

Apa yang diperlukan?
  • 7 gm gelatin
  • 3 camca besar air
  • 2 1/2 cwn susu segar
  • 1/4 cawan gula halus
  • 1 camca teh esen manggo
  • 1 biji manggo di potong dadu atau hiris
  • 1 biji manggo lagi dikisar halus
Jom Cuba!
  1. Bancuh galatin bersama air hingga larut
  2. Masak susu segar bersama gula sehingga timbul buih2 kecil
  3. Angkat susu dari api dan masukkan esen manggo serta larutan galetin.
  4. Tunggu sehingga sejuk sedikit.
  5. Susun manggo yg telah dihiris di tepi gelas, dan tuang panna cota dalam gelas tersebut.
  6. Simpan dalam peti sejuk semalaman
  7. Bila telah keras letakkan puri manggo diatasnyer. Makan sejuk2 memang best

Lain kali nak buat banyak2...makan puas2..eh makan ke minum ya?

2 comments:

eQuRlz said...

ingatkan apa la yg dimenyesalkan tu.. hakhak.. serius.. mmg nmpak sedap la akak..

nk buat jgk la nnt.. kt umah byk pokok mangga :) tp skg musim die da abis..

my latest entri
"WEHHH!!.. BESAR SANGAT KE SHOUTBOX BLOG NI??? AMARAN! ENTRI INI SANGAT PANJANG.."

hehe...sebenarnya bosan kalau asyik straight to the point je...mesti empunya resepi marah akak..nanti equriz buat tau..kalau rasa lelebih mangga tu, hulur2 la kat sini..

Labels

ahnaf (38) aiskrim (11) apam (7) Ayah (3) Ayam (40) bekal (14) birthday (34) biskut (19) buahan (47) Bubur (13) Coklat (27) cup cake (20) Cuti2 (11) daging (23) Entah (22) Follower (5) GA (18) Info Rumahtangga (5) kek (96) Kenangan (25) kuih (52) lain (61) lepat (1) Majlis (10) makan2 (46) Makanan Laut (44) mee (23) minuman (13) Muffin/Cup Cake (44) murtabak (6) nasi (43) Nazirah (65) NGM8 (5) piza (4) Potluck (4) puding (28) rojak (3) Roti (38) Sayuran (78) sup (36) Telur (11) Tempahan (9)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers