Assalamualaikum dan salam sejahtera
ha...mari sarapan burger pagi ni...roti tu umi buat sendiri...yang lain beli je...daging tu beli jenama Ramly...dulu, kini dan selamanya...resepi roti burger tu umi ikut resepi dari buku roti, kek dan pastri kelolaan Noraini Sidek....buku tu macam kat bawah ni
tapi umi derhaka skit sebab resepi asal bukan roti burger...rasa nak makan sangat roti burger, derhaka la skit...ok la jom tengok resepinyaJom Cuba : Roti Burger
Apa yang diperlukan?
- 11 gram yis mampat
- 2/3 cawan air suam
- 600 gram tepung roti atau tepung protein tinggi
- 1/2 sudu teh garam
- 125ml susu suam
- 1 sudu besar golden syrup
- mentega cair untuk dilenser pada loyang
- bijan untuk ditabur atas roti - umi tak letak sebab tak ada
Jom Cuba!
- Campurkan semua bahan kecuali mentega dan bijan.
- Uli sehingga adunan menjadi doh yang lembut dan elastik.
- Biarkan doh mengembang dua kali ganda dari saiz asalnya.
- Bentukkan doh bulat2 dengan saiz yang dikehendaki (ikut saiz daging burger yang digunakan).
- Aturkan di dalam loyang pembakar yang telah dilenserkan dengan mentega. Biarkan 10 minit.
- Bakar roti dengan suhu 175 darjah selama 25 minit atau sehingga masak.
- Gliskan dengan mentega ketika roti masih panas dan tabur la dengan bijan secukupnya.
- Makan la roti tu dengan daging atau ayam, keju, timun, tomato dan sos kegemaran.
0 comments:
Post a Comment