Seperti yang umi janjikan semalam...ini lah resepi yang umi gunakan untuk membuat cup cake untuk birthday ahnaf....mudah untuk membuat kek comel yang sedap ni...teksturnya juga lembut....rasanya kalau bakar lagi lembut tapi umi bakar kek ni...resepi asal ialah dari along@myresepi umi dapat 40 cup cake saiz m untuk resepi ini..banyak kan? tak perlu la adun banyak kali....memang sesuai untuk jamuan dan kalau ada upacara yang melibatkan kanak2 terutamanya....seronok sangat bila kawan2 suka makan cup cake ni..terima kasih chef zubaidah untuk resepi yang hebat ini dan terima kasih juga buat along yang sudi berkongsi resepi...sekarang umi plak nak kongsi resepi yang sedap ni.....
Kek Coklat Lembut Kukus Chef Zubaidah
Apa yang diperlukan?
- **100 gm serbuk koko
- **1 tin susu cair
- **200 gm minyak masak / minyak sayuran / butterdicairkan
- **250 gm susu pekat
- 250 gm gula kastor -umi letak 200 gm aje
- 4 biji telur - pukul hingga berbuih
- 150 gm tepung gandum
- 1st soda bikarbonat
- 1 st baking powder
Jom Cuba!
- Campurkan kesemua bahan bertanda ** dan masak dengan api perlahan sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak
- Satukan dengan telur yang di pukul tadi dengan mixer. Gaulkan bahan2 kering dan campurkan sedikit2 sehingga sebati
- Masukkan ke dalam tin yang di lapik dan minyakkan. Kukus selama 1 jam dengan api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.
- Kek ini sesuai juga dibakar. Bakar selama 40 - 45 minit dengan suhu 170c.
- Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dengan icing atau ganache.
Apa yang diperlukan?
- 80 gm mentega
- 200 gm krimwell
- 350 gm golden syrup
Jom Cuba!
- Pukul mentega dan krimwell hingga kembang
- Masukkan golden syrup perlahan2 dan pukul lagi hingga rata.
- Bolehlah letakkan pewarna mengikut kehendak anda.- umi letak pewarna coklat
0 comments:
Post a Comment