Monday, April 11, 2011

Crazy Easy Muffin


Crazy? Ish2 kenapa nama muffin crazy? Hanya yang punya resepi je yang tau...mungkin sebab resepi muffin ini mudah dan yang paling penting TAK PAYAH GUNA MIXER...jadi sesiapa yang tak ada mixer atau rosak..jangan susah hati, boleh cuba resepi ni...buat tak sampai 1/2 jam pun..mudah, cepat dan senang...istimewanya resepi muffin ni boleh diubah atau diolah filling ataupun perasa tambahan tapi bukan ajinomoto ya...nanti masin la pulak..umi buat muffin untuk minum petang dan jualan macam biasa...satu adunan tak dapat banyak, cuma dalam 9 cup muffin yang saiz m je...kalau nak banyak kena la gandakan adunannya...

untuk filling muffin ni, umi cuma tambah chocolate cip gabungan putih dan coklat...rasa coklat yang cair bila makan, sungguh nikmat...ha..apa lagi jom la cuba resepi dari aludra@myresipi.com

Jom Cuba : Crazy Easy Muffin

Apa yang diperlukan?
  • 220 gram tepung naik sendiri
  • 1/2 cawan gula caster
  • 3/4 cawan susu segar
  • 1/4 cawan minyak masak
  • 1 sudu kecil perasa vanilla
  • 150 gram bahan perasa tambahan (e.g. Pisang hancur, white chocolate, frozen rasberry, blackberry, kelapa kering, grated apple)
  • 1 biji telur dipukul sedikit

Jom Cuba!

  1. Satukan tepung dgn gula dan kacau sebati.
  2. Satukan bahan basah (minyak, telur, susu dan perasa vanilla). Kacau sebati.
  3. Masukkan perasa tambahan kegemaran anda. Saya buat perasa white chocolate dgn blackberry. Jadi, saya masukkan coklat dan hias dgn blackberry.
  4. Gaul sebati, tak payah lama, asal sekata. Masukkan dalam mangkuk muffin dan bakar pada 180 selama 15-20 minit atau hingga keperangan/coklat gitu.

3 comments:

mama shifa said...

wah senangnyer
nak kene cuba ni

jom join GA sy
http://sumimie-miau-miau.blogspot.com/2010/05/sumimie-kawai-baby-collection-opening.html

umi's cup cake said...

memang senang pun..selamat mencuba..nnt saya join

ismail elly said...

Nak buat la..

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive