Wednesday, May 15, 2013

Mexican Bun / Roti Boy

Assalamualaikum dan selamat pagi
Apa khabar? umi harap semua sahabat umi sihat sejahtera selalu dan semoga apa yang kita lakukan hari ini mendapat berkat dari Allah..in sya Allah...lewat betul minggu ini umi update blog... konon sibuk la kan... pengasuh umi cuti hari isnin... jadi, bila dah duduk umah ni..ada la projek yang hendak buat... umi buat untuk sarapan... cuma umi tak buat topping sebab umi tak ada instant coffee.. umi pun skip la... ampun ya lilydvalley... tapi walaupun tak ada topping, rasanya memang marbles sangat...
suami umi pun suruh buat lagi... tak puas makan... anak2 umi pun sekali hadap sampai 2 ketul...yang kakak siap cakap " nak bawa bekal tau umi... akak nak makan dengan najwa (kawan dia) "... apa pun, lain kali umi nak buat toppingnya...lagi sedap kan? Terima kasih Lilydvalley atas pengkongsian ini..

Resepi : Mexican Bun
Oleh : Lilydvalley

Bahan-bahan ( 17 biji bun )

  • Filling
  • -200 gm mentega
  • -1/2 teaspoon vanilla essence
  • -70 gm brown sugar
  • Topping
  • -200 gm mentega
  • -160 gm gula icing
  • -3 biji telur grade A- pukul sedikit
  • -1 suduk kecil perisa kopi- boleh diganti dgn melarutkan 2 sudu besar instant coffee dengan 1 sudu besar air panas.
  • -200 gm tepung gandum
  • Doh Roti
  • -500 gm tepung berprotin tinggi- di ayak
  • -2 sudu kecil bread improver+ 2 sudu kecil bread softener ( optional)
  • -20 gm susu tepung
  • -75 gm gula castor
  • -3 sudu kecil dry yeast
  • -1 sudu kecil garam
  • -1 biji telur- dipukul
  • -250 ml air/ susu segar ( Jgn gunakan susu tepung sekiranya menggunakan susu segar).
  • -60 gm mentega

Cara-cara

  1. Filling- Pukul mentega dgn mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan essence & gula perang. Simpan di dalam petisejuk sehingga sedia untuk digunakan.
  2. Topping- Putar mentega dgn mixer pada kelajauan sederhana selama 5 minit. Perlahan2 masukkan telur,gula icing, & coffee flavoring. Ayakkan tepung kedalam adunan and putar lagi pada kelajuan perlahan sehingga semua sebati. Simpan didalam petisejuk sehingga sedia utk digunakan.
  3. Doh Roti
  4. -Gaul rata tepung, gula dan garam didalam mangkuk.
  5. -Masukkan yeast, bread improver & bread softener ( jika menggunakannya) dan gaul rata lagi.
  6. -Masukkan telur dan air/susu segar.
  7. -Uli adunan sehingga menjadi adunan dan masukkan mentega. Uli lagi sehingga lembut & elastik selama 10-15 minit.
  8. -Bahagikan dough kpd 17 biji bola kecil dan tutup dgn film cling selama 10 min.
  9. -Leperkan dough di atas tapak tgn & letakkan inti/filling. Tutup rapat supaya inti tidak meleleh keluar sewaktu dibakar.
  10. -Susun diatas loyang pembakar yg sudah dilenser dgn mentega/minyak/tepung dan jarakkan dlm 7.5 cm.
  11. -Rehatkan selama 45 min ditempat panas (warm).
  12. Mexican_bun2
    -Pipe kan topping diatas bun secara spiral bermula dari top center.
  13. -Bakar didlm oven yg telah dipanaskan pada suhu 170C selama 15 min atau sehingga bun keperangan.

4 comments:

Bbwana adienia said...

salam umi..

gebunya roti tu..best makan roti time breakfast ni..

Liza said...

betul tu umi, kalau ada topping dia lg terangkat...perghhhh

umi's cup cake said...

Salam bbwana,
memang sedap dan kenyang untuk breakfast

umi's cup cake said...

Kak liza, akak pun dah pernah buat kan...sadp kan kak

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive